Bli månadsgivare
  • x Menu
  • Om Actionaid
  • Vårt arbete
  • Stöd oss
  • Månadsgivare
  • För företag
  • Gåvoshop
  • Kontakt
  • Kvinnor i Libanon tvingas använda svarta plastpåsar som mensskydd 

    Kvinnor på flykt i Libanon använder tygbitar eller svarta plastpåsar i brist på mensprodukter, detta enligt Lebanese Women Democratic Gathering (RDFL) en partner till ActionAid.

    Människor har fått madrasser och filtar, men det finns grundläggande behov som lämnas obemärkta, särskilt kvinnors behov. Kvinnor lindar svarta plastpåsar runt midjan som mensskydd

    Mer än 780 000 människor är för närvarande på flykt i Libanon. Mer än hälften av dem är flickor och kvinnor. Omkring 190 000 människor söker för närvarande skydd i provisoriska flyktingläger, medan mer än 23 000 människor bor i ofärdiga byggnader, tält, parker eller på gatan. Detta enligt de senaste siffrorna från FN:s Internationella Organisation för Migration (IOM). 

     

    Många av dem som har tvingats fly från sina hem har liten tillgång till mat eller rent vatten och för kvinnor har konflikten medfört ytterligare svårigheter.     

    Familjer på flykt i södra förorter till Beirut, Libanon, 28 september 2024

    Kvinnors och flickors behov förbises 

    ”Många flickor och kvinnor har tvingats söka trygghet i trånga provisoriska flyktingläger, där förhållandena gör det nästan omöjligt för dem att hantera sin mens på ett säkert och hygieniskt sätt,” säger Sabine Abiaad, ActionAids regionala kommunikationsansvariga baserad i Beirut.  

     

    Flickor och kvinnor som söker skydd i skolor eller i provisoriska flyktingläger försöker sköta sin mens utan eller med begränsat tillgång till mensskydd, toaletter och rent vatten. Kostnaderna för mensskydd har stigit på grund av krisen. 

    En dusch på 100 personer  

    I många av skolorna som människor söker skydd i finns inga särskilda duschutrymmen, så flickor och kvinnor har svårt att sköta sin mens på ett säkert sätt. Även om provisoriska duschar har installerats är långt ifrån tillräckliga för folkmassorna.

    I bästa fall, finns det en dusch på 100 personer, vilket gör det svårt att upprätthålla sin personliga hygien, särskilt för kvinnor under deras mens

    ActionAid distribuerar mensskydd 

    ActionAids lokala partner Lebanese Women Democratic Gathering (RDFL) förser flickor och kvinnor på provisoriska flyktinglägren med hygienkit, som innehåller mensskydd, tvål och toalettartiklar. I början av månaden hade de kunnat dela ut över 150 hygienkit. Vi har även stöttat konstruktionen av toaletter och duschar i tre provisoriska flyktingläger Tripoli i norra Libanon. Men mer resurser behövs då antalet fördrivna fortsätter att växa.   

    Föreställ dig att ha mens utan tillgång till mensskydd, toalettpapper eller tvål, och utan möjlighet att kunna tvätta dig. Å ena sidan är det ytterligare ett exempel på att kvinnor hittar sätt att klara sig under ofattbara förhållanden. Å andra sidan, påminner det om att konflikter berövar kvinnor allt – till och med deras värdighet

    Nödläge i Libanon

    ActionAids partners finns på plats i Libanon och bistår nu med nödhjälp till civila. Ditt stöd kan rädda liv.