Bli månadsgivare
  • x Menu
  • Om Actionaid
  • Vårt arbete
  • Stöd oss
  • Månadsgivare
  • För företag
  • Gåvoshop
  • Kontakt
  • Det här är världens blodigaste orättvisa

    Det här är världens blodigaste orättvisa

    händer

    Mens är inte farligt. Det är inte smutsigt. Det är inte en förbannelse. Det är en naturlig del av livet – ändå är det just mens som orsakar ofattbart lidande för miljontals flickor och kvinnor världen över. Här är tre sätt som denna orättvisa visar sig, varje dag: 

    1. Flickor och kvinnor använder löv, trasor och tidningspapper istället för mensskydd

    Globalt saknar över 500 miljoner flickor och kvinnor tillgång till säkra mensskydd. I många delar av världen tvingas de använda löv, trasor eller tidningspapper. Det leder inte bara till obehag, utan också till allvarliga hälsorisker som infektioner. Bristen på mensskydd hindrar också flickor från att gå i skolan, vilket förvärrar deras chanser till en bättre framtid och fördjupar ojämlikheten.

    Mens
    Risken för att blöda igenom är stor vid användningen av osäkra mensskydd. Något som är en av anledningarna till att många flickor väljer att stanna hemma.

     2. Flickor och kvinnor tvingas bo i menshyddor

    I vissa av världen lever traditioner och normer kvar som gör att flickor och kvinnor tvingas isolera sig under sin menstruation. En del ser mens som något orent, vilket leder till att menstruerande personer förbjuds att vistas i sina hem eller delta i vardagliga aktiviteter. Istället hänvisas de till hyddor, skjul eller avlägsna byggnader, ofta utan tillgång till hygien, trygghet eller sällskap. Denna typ av isolering kan leda till både fysisk och psykisk ohälsa – och i värsta fall livsfara. Det är ett tydligt exempel på hur myter och stigma kring mens skapar allvarliga konsekvenser för flickors och kvinnors hälsa, säkerhet och mänskliga rättigheter. 

    En chhaupadi-hydda – här isoleras kvinnor under sin mens, trots att traditionen är olaglig och farlig.
    En chhaupadi-hydda – här isoleras flickor och kvinnor under sin mens, trots att traditionen är olaglig och farlig.

    3. Flickor stannar hemma för att skolor inte är utrustade med toaletter

    I många delar av världen är en annan stor orättvisa att flickor tvingas stanna hemma från skolan under sina menstruationer. Var tredje skola tillgång till fungerande toaletter. För många flickor innebär detta att de helt enkelt inte kan gå i skolan under sin menstruation, eftersom de inte har någonstans att byta mensskydd eller tvätta sig.

    Med stöd från ActionAid har en skoltoalett med separat toalett för flickor byggts i Kambodja.
    Med stöd från ActionAid har en skoltoalett med separat toalett för flickor byggts i Kambodja.

    Såhär stoppar ActionAid världens blodigaste orättvisa 

    ActionAid arbetar för att bryta tabun kring mens och säkerställa att flickor och kvinnor har tillgång till den kunskap, hygien och trygghet de behöver. Genom utbildning, utdelning av mensskydd, förbättrade sanitära lösningar och påverkansarbete kämpar ActionAid för att mens inte ska vara ett hinder för någon att gå i skolan, arbeta eller leva ett värdigt liv. ActionAid utmanar stigma och stärker flickors och kvinnors rättigheter världen över. 

    “Vi vet att när flickor och kvinnor får makt att själva bestämma över sina liv, sin kropp och sin framtid, startar en positiv kedja av händelser som i förlängningen stärker hela samhällen och minskar fattigdom och orättvisor."

    Detta är ActionAid 

    ActionAid finns i 72 länder över hela världen och har lokal närvaro i flera av världens mest utsatta platser. ActionAid bekämpar fattigdom och orättvisor med ett särskilt fokus på att stärka flickors och kvinnors rättigheter. ActionAid arbetar både långsiktigt och i humanitära nödsituationer med att skydda kvinnors och flickors rättigheter. ActionAid arbetar efter tron att när flickor och kvinnor har makt att själva bestämma över sina liv, sina kroppar och sin framtid startar en positiv kedja av händelser som i längden stärker hela samhällen. 

    Läs mer om vårt arbete