Bli månadsgivare
 • x Menu
 • Om Actionaid
 • Vårt arbete
 • Stöd oss
 • Månadsgivare
 • För företag
 • Gåvoshop
 • Kontakt
 • Internationella mensdagen 28 maj

  500 miljoner flickor och kvinnor saknar tillgång till säkra mensskydd som bindor, tamponger eller menskopp. Det här kallar vi, världens blodigaste orättvisa.  

  Internationella mensdagen 28 maj

  500 miljoner flickor och kvinnor saknar tillgång till säkra mensskydd som bindor, tamponger eller menskopp. Det här kallar vi, världens blodigaste orättvisa.   

  Världens blodigaste orättvisa

  En flickas framtid ska inte behöva stå på spel på grund av det mest naturliga som finns – mensen! Men tyvärr är det den bittra verkligheten för miljontals flickor. Det här är en orättvisa som pågår i tysthet världen över – hela tiden. I vissa länder missar flickor 20 procent av sin skolgång bara för att de saknar mensskydd och toaletter. 

   

  Den 28 maj är det Internationella mensdagen och för att stoppa den här orättvisan väljer ActionAid att tillägna hela maj månad ”Världens blodigaste orättvisa”. Var med och stoppa denna orättvisa genom att swisha ett mensskydd till 900 08 37, och märk gåvan med ”mensskydd”.

  Gratis mensskydd kan möjliggöra skolgång

  På många platser ser vi vilken enorm skillnad ordentliga mensskydd, toaletter och ökad kunskap om mens kan göra för att flickor ska kunna gå i skolan i samma utsträckning som pojkar. I bland annat Nyanga, Zimbabwe har arbetet gett resultat och flera skolor erbjuder nu gratis mensskydd till alla flickor så att de inte ska missa undervisning när de har mens.

  Så arbetar ActionAid
  • Vi ser till att det finns toaletter, rent vatten och trygga utrymmen för flickor. 
  • För att minska stigmatiseringen och skammen kring mens arbetar vi även med informationsspridning och kunskapsökning, framför allt genom lärare i skolorna. 
  • Vi driver på för att skolor ska erbjuda gratis mensskydd. 
  • I akuta kriser ser vi till att flickor och kvinnor har tillgång till hygienkit med bland annat mensskydd, tvål, trosor, ficklampa, tandborste och tandkräm. 
  Gör vårt mensmemory

  Under maj månad, i samband med internationella mensdagen, samarbetar vi med företaget Ellen. Vi gör det genom att tävla ut en goodiebag från dem, fylld med fina produkter till ett värde av 1 111 kr. Vill du vinna goodiebagen? Gör då vårt mensmemory och klara det på snabbast tid – Vinnaren koras den 28 maj.

   

  En tryggare mens för flickorna i Manicaland i Zimbabwe

  I samband med förra årets internationella mensdag kunde vi, tack vare ert stöd, ge över 1000 flickor i Zimbabwe varsitt paket med återanvändbara bindor, tvål och två par trosor. ActionAids personal besökte åtta skolor i provinsen Manicaland och delade ut hygienkiten samt höll föreläsningar om menstruell hälsa. Det här sa tre av de flickorna som fick ett hygienkit:

  Actionaid mensskydd

  ”Jag skulle vilja tacka er å alla studenters vägnar för att ni har gett oss återanvändbara mensskydd, tvål och trosor. Vissa flickor kunde inte komma till skolan på grund av bristen på mensskydd. De flesta studenter kommer från fattiga bakgrunder och har inte råd att köpa mensskydd och trosor. ”

  Actionaid hygienkit

  ”Jag känner mig så glad. Jag skulle vilja tacka er för det stöd som har getts eftersom vi är många som har känt oss obekväma med att använda andra klädmaterial under menstruationen. Innan har vi riskerat att blöda igenom och fläcka ner våra skoluniformer eftersom vi inte hade råd att köpa bindor.” 

  mensskydd Actionaid

  ”Innan vi fick mensskydden fanns det många problem som rör menstruell hälsa. Många flickor fläckade ner sina uniformer. En annan svårighet var att klara proven i skolan på grund av frånvaro under mensen. Jag hoppas att färre flickor missar skolan nu efter vi har fått mensskydd.”

  Frågor och svar

  När flickor saknar mensskydd riskerar de att inte gå till skolan när de har mens. Många flickor missar upp till 50 skoldagar per år – bara för att de har mens. Den uteblivna skolgången blir ofta starten på en negativ spiral där flickorna löper större risk att falla ur skolan och giftas bort. Därför är en så enkel sak som tillgång till mensskydd något som kan vara med och förändra samhällen i grunden. 

  Kostnadsexemplen kommer från vår verksamhet i Zimbabwe. Där 39 600 kr förser 250 flickor med hygienkit. Detta inkluderar den 10% adminavgiften som täcker våra omkostnader. 

  Prova att starta om swish-appen och om det inte fungerar – kontakta gärna vår givarservice

  Absolut, ditt företag kan vara med och bidra!


  Vi ordnar gärna med ett fakturaunderlag till er. Kontakta Kalle Larsson, 
  E-post: kalle.larsson@actionaid.org
  Telefon: 08 615 55 57
   

  Det går självklart också bra att direkt betala in på vårt konto. 

  Ge er gåva via BG: 900-0837 eller PG: 90 00 83-7. Varmt tack!

  0
  Cool Number