I Senegal lever många flickor med risken att utsättas för kvinnlig könsstympning – en extrem form av våld där delar av underlivet skadas eller skärs bort. Trots att övergreppet är förbjudet enligt lag sedan 1999 är det fortfarande en djupt rotad sed i flera delar av landet – särskilt på landsbygden. Men det finns hopp. I Koussanar-distriktet i Senegal har förändringen börjat ta form. En av dem som bidrar till det är 16-åriga Kewe.
Kewe är själv överlevare. Idag leder hon en barnorganisation i sin by och är ordförande för det lokala barnparlamentet. Med stöd från ActionAid och vår samarbetspartner Yakaar Niani Wuli-federationen har hon fått utbildning i ledarskap och kommunikation – och blivit en viktig röst för flickors rättigheter.
Innan ActionAids program kom hit var situationen katastrofal. Vårt område gränsar till Gambia, vilket förvärrar situationen. Vissa samhällen åker nämligen över gränsen för att låta sina döttrar omskäras, berättar Kewe.
Swisha en gåva till vårt arbete för att stoppa kvinnlig könsstympning:
Könsstympning – ett övergrepp i tystnad
Enligt den senaste demografiska och hälsorelaterade undersökningen i Senegal (2023) har 20 % av alla kvinnor mellan 15 och 49 år blivit könsstympade, och nära 13 % av alla flickor under 15 år har utsatts. I vissa regioner, som Matam och Sédhiou, är siffrorna ännu högre. Kvinnlig könsstympning utförs ofta mot flickor i tidig ålder, i 85 % av fallen innan flickorna fyllt fem år, och under lång tid var det inte ens möjligt att prata om övergreppet.
Det var tabu. De som tog upp ämnet kunde bli hotade. Många ser det som en del av kulturen – något de ärvt från sina förfäder. Andra använder religion som argument, säger Kewe.
Men mycket har förändrats de senaste åren. Genom informationsinsatser, skolbesök och samtal i byarna har kunskapen ökat och fler flickor har vågat börja berätta om vad de varit med om.
Nu kommer flickor till mig och frågar hur de kan veta om de blivit utsatta. De var så små när det hände, säger Kewe.
När flickor får ta plats förändras samhällen
Kewe är en av många unga som deltar i förändringsarbetet i orten. Med stöd från ActionAid har hon, tillsammans med andra unga, föräldrar och lokala ledare, bidragit till att bryta tystnaden kring könsstympning. Samtidigt har ActionAid stöttat olika initiativ för att stärka flickors utbildning – ett viktigt steg för att minska risken för könsstympning och annat könsbaserat våld.
Tidigare utövare av könsstympning har lagt ner sina verktyg. Föräldrar har lovat att inte föra sedvänjan vidare. Och det som länge inte fick sägas högt går nu att prata om öppet.
Kewe visar att förändring är möjlig – även där traditioner länge stått i vägen för flickors rättigheter.
Så arbetar ActionAid för att bekämpa könsstympning i Koussanar-distriktet
I området samarbetar ActionAid med lokala organisationer för att stoppa könsstympning och stärka flickors rättigheter. Några exempel på insatser:
- Föreläsningar med lokala förändringsledare om konsekvenserna av kvinnlig könsstympning
- Informationsinsatser om könsbaserat våld, bland annat under kampanjen 16 Days of Activism
- Ledarskapsutbildningar för flickor – så att de kan påverka sina egna liv
- Insatser för att göra skolmaterial mer tillgängligt
- Besök i byar och skolor för att sprida kunskap om kvinnlig könsstympning och varför utbildning för flickor är viktigt