Bli månadsgivare
  • x Menu
  • Om Actionaid
  • Vårt arbete
  • Stöd oss
  • Månadsgivare
  • För företag
  • Gåvoshop
  • Kontakt
  • Berättelse från verksamheten

    Trizah utmanar traditionella könsroller genom att bli den första kvinnliga fotbollsdomaren i hennes samhälle

    Trizah, en 24-årig tvåbarnsmamma från Makima i Kenya, går mot strömmen genom att förverkliga sin dröm om att bli den första certifierade kvinnliga fotbollsdomaren i sin hemby. Nu är hon en inspirerande förebild för många unga flickor. 

     

    Trots att det har gjorts framsteg för kvinnors rättigheter i Kenya kvarstår det fortfarande betydande utmaningar, som könsbaserat våld, barnäktenskap och ekonomisk ojämlikhet. Trizah var själv tvungen att hoppa av skolan som ung på grund av ekonomiska svårigheter, men slutade aldrig drömma om att bli fotbollsdomare. 
     
    Med stöd av ActionAid Kenya genom Mwangaza Women Rights Organisation fick hon utbildning och arbetar som ledare för en grupp som tillhandahåller förvaltningstjänster till samhället. Utbildningen gav henne stärkt självförtroende och hon utbildade sig därefter till fotbollsdomare.  

    "Många undrade varför jag ville bli domare, eftersom det oftast är ett jobb för män här," säger hon.

    Men hennes kärlek till fotboll och vilja att utmana normer drev henne att följa sin dröm. Hennes framgång har inspirerat många i Makima, särskilt unga flickor som nu ser nya möjligheter för sig själva.

    Foto: ActionAid Kenya

    Trizahs resa har inte varit enkel. Som assisterande domare mötte Trizah först retliga kommentarer från åskådarna, men hon använde dem istället för att bygga relationer. ”Till en början retade de mig, men med tiden blev vi goda vänner,” säger hon med ett leende. Dessa möten hjälpte henne att växa både som person och som domare, och hon avancerade till slut till rollen som huvuddomare.  

     

    ”Min passion lät mig inte ge upp,” säger Trizah. Hennes historia är ett starkt bevis på att det går att bryta barriärer och inspirera andra, oavsett kön eller samhällsnormer. Trizah är fast besluten att fortsätta sitt arbete som domare och samhällsledare, med målet att stärka flickor och kvinnor och främja jämställdhet i sitt samhälle.  

    Trizah dömer med match som assisterande domare. Foto: ActionAid Kenya