Bli månadsgivare
 • x Menu
 • Om Actionaid
 • Vårt arbete
 • Stöd oss
 • Månadsgivare
 • För företag
 • Gåvoshop
 • Kontakt
 • Från tvångsäktenskap till ledare för kvinnors rättigheter i Dhaka

  Fatema, 41, leder Women’s Cafe i Dhaka, med stöd från ActionAid Bangladesh sedan 2020. Caféet erbjuder en trygg mötesplats där kvinnliga arbetare i textilindustrin kan dela erfarenheter, få stöd och kunskap om sina rättigheter. Fatema, som själv tvingades in i ett äktenskap i ung ålder och inte kunde fortsätta sina studier, finner mening i att hjälpa andra kvinnor. Hon drömde tidigare om att bli lärare och känner nu att hon lever ut sin dröm genom att stödja andra. 

  Fatema arrangerar regelbundet workshops och utbildningar i olika ämnen, från arbetsrätt till personlig utveckling. Dessa utbildningar syftar till att rusta kvinnorna med kunskap och verktyg för att förbättra deras livssituation, både på jobbet och hemma. Många av kvinnorna kämpar med olika problem, som juridiska frågor och arbetslöshet, vilket Fatema ger rådgivning i. Caféet blir på så sätt en plats för lärande, där kvinnor kan utveckla ledarskapsförmågor och bygga ett stöttande nätverk. 

  I Bangladesh har ökade priser på mat, bränsle och andra nödvändigheter förvärrat situationen för familjer som redan kämpar med att täcka grundläggande behov. ActionAid har tidigare rapporterat att baslivsmedel som vetebröd och socker har blivit 70 % respektive 60 % dyrare sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes. Denna kris drabbar särskilt hårt marginaliserade grupper, som kvinnliga migrantarbetare i textilindustrin, vilken står för 20 % av landets BNP. Av de 4 miljoner anställda i denna sektor är 80 % kvinnor, varav hälften är klimatmigranter som sökt sig till huvudstaden för arbete. 

   

  ActionAid i Bangladesh har arbetat med att stötta kvinnor inom textilindustrin i Dhaka under de senaste 17 åren. Genom kaféerna har många kvinnor blivit samhällsledare och förespråkar nu rättvisa och jämlikhet på sina arbetsplatser och i sina grannskap. Fatemas vision är att fortsätta detta arbete och göra en varaktig skillnad i kvinnornas liv. 

  “Vi har nått cirka 1500 kvinnor genom utbildning och kampanjer”

  Vill du stötta kvinnor som Fatema?

  Bli månadsgivare och stötta vårt arbete för flickors och kvinnors rättigheter.