Bli månadsgivare
  • x Menu
  • Om Actionaid
  • Vårt arbete
  • Stöd oss
  • Månadsgivare
  • För företag
  • Gåvoshop
  • Kontakt
  • Flickforum mot barnäktenskap

    I Nepal räknas ett giftermål som barnäktenskap, och därmed som olagligt, om en av makarna är under 20 år. Men enligt en rapport från ActionAid gifter sig 37 procent av barnen redan innan de fyllt 18 år, och tio procent innan de fyllt 15 år. 

    Distriktet Parsa är inget undantag. Här har föräldrar arrangerat äktenskap för sina barn i flera generationer. Fattigdomen är utbredd, många människor är analfabeter och det finns en okunskap om vilka negativa effekter barnäktenskap för med sig.

     

    Flickor som är gifta löper en tio gånger så stor risk att gå miste om sin rätt till utbildning. Istället ska de ta hand om hushåll och uppfostra barn, trots att de själva fortfarande är barn.

    ActionAid arbetar i Parsa för att stoppa förekomsten av barnäktenskap och få fler flickor att stanna kvar i skolan. En viktig metod är att starta flickforum. Dit kan flickor vända sig för att diskutera problem eller bekymmer och dela med sig av erfarenheter i en säker och välkomnande miljö. I forumen får flickorna också kunskap om sina rättigheter och utbildning i ledarskap.

    Chanda stoppade sin väns barnäktenskap

    Chanda, 15 år, är med i ett av dessa flickforum. Även innan hon blev medlem hade hon noterat den diskriminering som flickor och kvinnor mötte i samhället, men hon hade saknat kunskapen och självförtroendet för att säga något. 

    "Flickforumet hjälpte mig att komma ur mitt skal"​

    Tillsammans med 24 andra tjejer har Chanda fått utbildning i ämnen som våld mot flickor och kvinnor, sexuell och reproduktiv hälsa och barnäktenskap. De har sedan gått från dörr till dörr i området för att sprida sin kunskap och belysa de negativa effekterna om barnäktenskap.

     

    När Chanda fick veta att en tjej i hennes klass skulle hoppa av skolan och gifta sig beslöt hon att ingripa. Chanda, tillsammans med andra flickor från forumet pratade med henne och berättade om konsekvenserna med barnäktenskap. Flickan beslöt sig efter det att stanna kvar i skolan och inte gifta sig.

     

    ”Nu har hon också gått med i flickforumet och är lika engagerad som vi att stoppa barnäktenskap,” säger Chanda.

    Händelsen stärkte Chandas självförtroende och fick henne att förstå att förändring är möjlig.

     

    ”Folk i vårt samhälle börjar alltmer att förstå konsekvenserna av barnäktenskap. Flickor som jag är medvetna och vi kämpar tillsammans för att få stopp på det.”

    149 flickor med ett mål: stoppa barnäktenskap

    Flickforum är ett effektivt sätt att förhindra barnäktenskap, stärka flickors självkänsla och deras kunskap om sina rättigheter. I Parsa har 149 flickor i sex olika flickforum gått samman för att få stopp på barnäktenskapen. Hittills har de lyckats förhindra fem barnäktenskap.  

    ActionAids flickforum

    • En trygg och säker miljö att diskutera ämnen som puberteten, sexuell och reproduktiv hälsa, mens och barnäktenskap
    • Leds av lärare eller lokal ActionAid-personal som förstår de problem som flickorna möter
    • Flickorna får lär sig om sina rättigheter
    • De får stärkt självkänsla genom ledarskapsutbildningar