För kvinnor som lever i fattiga områden är graviditet ofta förknippat med stora risker. Många förlossningar slutar med att både mor och/eller barn dör. I Deltaområdet i Nigeria saknade man länge vårdcentraler och tillgången till läkare och barnmorskor var bristfällig. Det innebar att många tvingades förlita sig på alternativ medicin.
Mabel, 35, berättar ”Jag gifte mig när jag fortfarande var en ung kvinna och min största rädsla var att bli gravid. Jag visste att jag inte skulle ha tillgång till sjukvård eller få en trygg förlossning. Året efter jag gift mig förlorade jag två barn i händerna på en kvinna som hela byn trodde var specialist på kvinnohälsa. Många barn har dött i hennes händer på grund av komplikationer som hon menar har spirituella förklaringar.” Mabel och hennes make beslöt att vänta med att bli gravida igen tills de hade råd att betala för vård i en större stad.
Myndigheterna måste ta ansvar för sjukvården
ActionAid har arbetat på flera nivåer för att förbättra tillgången till sjukvård i Deltaområdet. För att möta de mest akuta behoven byggde man en vårdcentral 2010. Samtidigt bedrev vi påverkansarbete mot regeringen för att de skulle öka tillgången till vård på landsbygden och säkerställa en säker mödravård. Vi arbetade även med invånarna för att ge dem verktyg och kunskap att själva kräva sina rättigheter inom sjukvård och på andra områden.
Två år efter att vårdcentralen stod klar vågade Mabel och hennes make försöka bli gravida igen.
”Efter att ha bevittnat flera framgångsrika förlossningar där både barn och mamma överlevde försökte vi igen. Jag fick den bästa vården man kan tänka sig och hade en graviditet utan komplikationer” berättar Mabel.
Idag har vårdcentralen byggts ut av hälsomyndigheten och invånarna arbetar kontinuerligt mot lokala myndigheter för att säkerställa att de fortsätter få resurser i form av personal och utrustning. Hittills har 500 barn fötts på vårdcentralen.