Bli månadsgivare
 • x Menu
 • Om Actionaid
 • Vårt arbete
 • Stöd oss
 • Månadsgivare
 • För företag
 • Gåvoshop
 • Kontakt
 • Esrat får äntligen spela fotboll

  I Bangladesh hindras flickor och kvinnor ofta från att delta i samhället på lika villkor som pojkar och män. Det syns bland annat i hur olika flickors och pojkars fritid ser ut. Förutom att flickor förväntas hjälpa till mer med hushållssysslorna, hindras de i många fall från att leka utomhus och delta i populära sporter som fotboll och kricket.

  Esrat, 9, bor i distriktet Kurigram i Bangladesh. Hon har länge varit intresserad av fotboll men inte haft möjlighet att spela själv. ”Jag trodde aldrig att jag skulle kunna spela fotboll eftersom tjejer bara har fått leka inomhus” berättar Esrat.

  ActionAid började arbeta i Kurigram 2019 och har arbetat med lärare, samhällsledare, föräldrar och barn för att belysa vikten av att även flickor har en aktiv fritid.

  ”Genom sport stärker barnen sin kreativa förmåga, utvecklar ledaregenskaper och blir bättre på samarbete. Vikten av att bygga flickors självförtroende genom sport är fundamentalt i ett land där flickor diskrimineras på flera plan” säger Bimal som arbetar för ActionAid i Bangladesh.


  Via ActionAids barncenter fick Esrat och andra intresserade tjejer lära sig att spela fotboll. Även om det var svårt att bryta de långvariga traditioner som länge hindrat flickor från att delta har man sett ett växande intresse för sporten. ActionAid har även arrangerat en fotbollsturnering mellan två flicklag, för att öka intresset ytterligare.

  Esrats lag vann turneringen och hon fick pris för bästa spelare. ”Jag gillade alla applåder under matchen och prisutdelningen. Mina föräldrar var väldigt glada! Jag vill spela fotboll på nationell nivå i framtiden” berättar en stolt Esrat. 22 flickor deltog i turneringen och ca 350 barn och 200 vuxna tittade på.

  Människor i området som tidigare tänkte att fotboll bara var för pojkar har insett att flickor är lika kapabla. De lokala skolorna har dessutom beslutat att organisera utomhusaktiviteter och idrott för tjejer.

  En stolt Esrat med sitt pris

  ”Jag tror att tendensen att tänka att flickor inte kan leka på samma villkor som pojkar är långt borta. När andra tjejer ser Esrat spela kommer fler bli intresserade och vilja bevisa att de också kan” avslutar Bimal.

  Tack för att du är Girl supporter och gör skillnad för flickor som Esrat!

  Ta del av fler resultat och berättelser