Vad händer när kvinnor tar ledning i krig och katastrofer? Svaret är livsavgörande då kvinnors ledarskap räddar liv och dessutom bidrar till en mer rättvis och hållbar värld. ActionAid arbetar aktivt för att stärka kvinnors ledarskap före, under och efter en kris. Här är tre skäl till varför det gör skillnad.
Före krisen: Kvinnor bygger motståndskraft
Dikshya är 23 år och bor i Rajapur, en by i Nepal där översvämningar är återkommande. ”När vi var yngre brukade vi ta våra saker och skydda dem på höga hyllor,” säger hon. Idag är samhället bättre förberett för katastrofer, och Dikshya har en central roll i detta arbete.
Efter att ha gått utbildning i katastrofberedskap genom ActionAid har Dikshya tagit en ledande roll i sitt samhälle. ”Jag informerar min by så fort det regnar kraftigt och ser till att alla vet vad de ska göra,” säger hon. Genom ActionAids utbildning och sitt arbete har hon förstått vikten av kvinnors deltagande i att skapa motståndskraftiga samhällen.
Det är ofta kvinnor som drabbas värst när katastrofer inträffar. Kvinnor löper 14 gånger större risk att dö i katastrofer än män och bär en oproportionerlig börda under och efter en katastrof. Dikshya berättar att även våldet mot kvinnor ökar under katastrofer. ”Det är vanligt att kvinnor inte tillåts delta i insatser, och de utsätts för våld om de försöker vara aktiva,” säger hon.
Trots dessa utmaningar ser Dikshya en förändring i sitt samhälle. ”Jag hoppas att fler unga, särskilt kvinnor, engagerar sig. Vi behöver bygga ett starkt och inkluderande samhälle där alla får vara med och skapa förändring,” säger hon.
Dikshyas arbete visar att kvinnors engagemang i katastrofberedskap inte bara skyddar samhällen mot naturkatastrofer, utan också främjar deras rättigheter och stärker jämställdheten.
Före krisen: Kvinnor bygger motståndskraft
Fatma är projektledare för ActionAid i Gaza och arbetar med att stödja de flickor och kvinnor som tvingats fly på grund av kriget. Själv har hon upplevt upprepade tvångsförflyttningar och bor nu i ett flyktingläger med sin familj. ”Vi har tvingats fly om och om igen, från norr till söder, alltid på jakt efter säkerhet och överlevnad,” berättar hon.
Fatma beskriver den enorma börda som kriget har lagt på flickor och kvinnor, där brist på sjukvård, rent vatten och andra resurser gör att deras behov ofta förbises. ”Det här kriget har ökat lidandet för kvinnor,” säger hon. Som humanitär arbetare ser hon dagligen hur flickor och kvinnor drabbas oproportionerligt hårt. Därför arbetar hon för att deras grundläggande behov, som att de har tillgång till mensskydd, mödravård och skydd mot våld, blir tillgodosedda.
Trots dessa svårigheter ser Fatma hur flickors och kvinnors ledarskap spelar en avgörande roll i att säkerställa att de mest utsatta får hjälp. Hon beskriver att de, genom deras insatser, ser till att flickors och kvinnors behov och rättigheter inte glöms bort.
Genom att vara en stark röst för flickor och kvinnor i sitt samhälle gör Fatma skillnad i en av de svåraste situationerna som kan tänkas. Hennes ledarskap och engagemang är ett exempel på den förändring som flickor och kvinnor kan skapa, även i de mest utmanande situationer.
Efter krisen: Kvinnor leder vägen mot återhämtning
“Mitt huvudsyfte är att förbättra villkoren för kvinnor på landsbygden,” säger Samira, chef för den kvinnoledda organisationen Tamghart Noudrar i Marocco. Trots att hennes eget hem förstördes vid jordbävningen den 8 september 2023, har hon fortsatt sitt arbete med att stötta kvinnor i samhällen som drabbades hårt av katastrofen.
Samira är ett exempel på hur kvinnors ledarskap är avgörande för återuppbyggnaden efter en katastrof. Hon har varit en nyckelperson i att fördela hjälp och ge psykosocialt stöd till kvinnor. Genom sitt arbete har hon säkerställt att kvinnorna inte glöms bort, och genom att skapa säkra rum för dem att mötas och dela sina erfarenheter har hon gett dem en plats att stärka varandra.
”Vi måste stå enade och arbeta tillsammans för att bygga ett samhälle där ingen kvinna lämnas utanför,” säger Samira.
Kvinnor ledarskap ökar jämställdheten
Kvinnors ledarskap är avgörande före, under och efter en katastrof. Dikshya, Fatma och Samira är alla exempel på hur kvinnors ledarskap i kriser inte bara stärker samhällenas förmåga att hantera katastrofer, utan också ökar jämställdheten och skyddar flickors och kvinnors rättigheter. För att bygga fler motståndskraftiga samhällen och skapa en mer rättvis och jämställd värld stöder ActionAid kvinnors arbete i krisens alla faser.