Vad händer när kvinnor tar ledningen i katastrofer? Svaret är livsavgörande då kvinnors ledarskap räddar liv och dessutom bidrar till en mer rättvis och hållbar värld. ActionAid arbetar aktivt för att stärka kvinnors ledarskap före, under och efter en kris, och här är tre skäl till varför det gör skillnad.
Flickors och kvinnors rättigheter skyddas
I krissituationer hamnar ofta flickors och kvinnors behov i skymundan, men när kvinnor leder ser de till att alla blir hörda. Ismene, en civilingenjör och socialarbetare från Haiti, är ett exempel på detta. Efter orkanen Matthew 2016 tog hon initiativ till att skapa säkra utrymmen för kvinnor.
"Det är viktigt att kvinnor vet hur de ska reagera för att skydda sig själva och andra."
Ismene
Hon betonar att i katastrofer ökar risken för könsbaserat och sexuellt våld. Därför menar hon att det är avgörande att kvinnor har verktyg för att hantera dessa risker. Genom att ge kvinnor som Ismene möjlighet att leda ser ActionAid till att ingen blir bortglömd under katastrofer.
Flickors och kvinnors behov blir sedda
I konfliktdrabbade områden som Gaza, där resurserna är knappa och behoven stora, spelar kvinnors ledarskap en avgörande roll. Fatma, projektansvarig för ActionAid i Gaza, är en stark företrädare för detta ledarskap. Som en av många som har tvingats fly gång på gång, ser hon dagligen hur kriget drabbar flickor och kvinnor på ett oproportionerligt sätt.
"Flickor och kvinnor bär den största bördan av detta krig."
Fatma
Genom sina erfarenheter och sitt arbete hjälper Fatma flickor och kvinnor som förlorat sina hem. Hon distribuerar nödvändiga hjälpmedel, som hygienkit med mensskydd och tvål. På så sätt får flickor och kvinnor möjlighet att kunna sköta sin menstruation på ett säkert och värdigt sätt, trots krigets svåra förhållanden.
Långvarig förändringar skapas
Kvinnors ledarskap i katastrofer sträcker sig långt bortom den akuta fasen. Purnima, 30 år, från Bangladesh är ett exempel på detta. Som medlem i ActionAids kvinnogrupp var Purnima med och utvecklade en katastrofplan för när cykloner slår till, vilket är ett återkommande hot i området.
"För tio år sedan flydde männen först vid cykloner, och kvinnorna visste inte vad de skulle ta sig till. Nu har alla en plan och vet exakt vad de ska göra."
Purnima
I denna plan har varje familj tydliga roller, där barn och äldre prioriteras att tas till skyddsrummen först, och kvinnor är aktiva och ledande i förberedelserna.
Genom att utbilda kvinnor i ledarskap och beslutsfattande, ger ActionAid samhällen verktyg för att både hantera akuta kriser och bygga långsiktig motståndskraft.