Bli månadsgivare
  • x Menu
  • Om Actionaid
  • Vårt arbete
  • Stöd oss
  • Månadsgivare
  • För företag
  • Gåvoshop
  • Kontakt
  • Gambias beslut att upprätthålla förbudet mot kvinnlig könsstympning: En seger för flickors och kvinnors rättigheter 

    Den 15 juli röstade Gambias parlamentet för att behålla förbudet mot kvinnlig könsstympning. Beslutet markerar en betydande seger för flickors och kvinnors rättigheter, efter att flera parlamentsledamöter försökt att upphäva förbudet. 

    Gambia är ett av de tio länder i världen med den högsta förekomsten av kvinnlig könsstympning. Nästan 75 procent av flickor och kvinnor i Gambia i åldern 15-49 år har utsatts för könsstympning, många av dem redan innan de fyllt fem år.  


    ActionAid och andra civilsamhällesorganisationer har under de senaste åren arbetat för att öka medvetenheten om de allvarliga hälsokonsekvenserna av kvinnlig könsstympning. Det bidrog till att regeringen införde förbudet 2015, vilket var en stor framgång för flickors och kvinnors rättigheter. 


    Trots förbudet kvarstår stora utmaningar, och civilsamhället, inklusive ActionAid, spelar en avgörande roll i att säkerställa att lagen efterlevs och att flickors och kvinnors kroppsliga integritet skyddas.  

    Lagen finns kvar, men vårt arbete som civilsamhällesorganisation är nu viktigare än någonsin. Vi måste säkerställa att lagen efterlevs och att förövarna ställs till svars, för att skydda flickors och kvinnors rättigheter.

    ActionAid Gambias arbete för att utrota kvinnlig könsstympning

    ActionAid i Gambia fortsätter kampen mot sexuellt och könsrelaterat våld genom att;

    • Fortsätta forskning och spridning av kunskap om de negativa effekterna av kvinnlig könsstympning.
    • Främja kvinnors politiska deltagande och ledarskap på lokal och nationell nivå.
    • Förespråka flickors rätt till utbildning och öka medvetenhet om deras rättigheter.
    • Erbjuda coachning och mentorskap för flickor och unga par på landsbygden, för att minska tron på och utövandet av kvinnlig könsstympning.
    • Främja införandet av allsidig sexualundervisning som en del av läroplanen.
    • Skapa alternativa inkomstkällor för omskärare, så att de kan överge sedvänjan.
    Bakgrund

    Enligt UNICEFs senaste rapport har över 230 miljoner flickor och kvinnor i världen utsatts för kvinnlig könsstympning, och ytterligare 4,4 miljoner riskerar att drabbas. I Sverige uppskattar Socialstyrelsen (2023) att 68 000 flickor och kvinnor kan ha varit utsatta för någon form av könsstympning. Trots detta är kunskapen inom vården och andra yrkesgrupper som möter dessa flickor och kvinnor ofta låg.

    ActionAid arbetar både globalt och i Sverige för att stoppa och förebygga övergreppet genom att sprida kunskap om könsstympning och de allvarliga konsekvenser som flickor riskerar när de utsätts för denna praktik.

    Vi arbetar både för att förebygga kvinnlig könsstympning och för att förbättra tillgången till vård för överlevande som bor i Sverige. Vårt arbete bygger på att skapa trygghet, främja öppenhet och driva attitydförändringar, med målet att stoppa och förebygga övergreppet.

    Om kvinnlig könsstympning

    Kvinnlig könsstympning innebär att hela eller delar av de yttre kvinnliga könsorganen skärs bort eller avlägsnas. Ingreppet utförs oftast på spädbarn och unga flickor och kan leda till allvarliga fysiska och psykiska skador, inklusive infektioner, komplikationer vid barnafödande och posttraumatiskt stressyndrom.

    Så arbetar vi i Sverige

    I Sverige arbetar ActionAid med att utbilda personal som möter flickor och kvinnor som har utsatts för, eller riskerar att utsättas för könsstympning, för att både öka möjligheten att upptäcka flickor i riskzonen, men även för att säkerställa att överlevare av övergreppet får tillgång till god och relevant vård. Vi arbetar även med påverkansarbete för att säkerställa både lagligt skydd för de som är i riskzonen, men även för att den nationella handlingsplanen mot könsstympning ska vara relevant och fortsatt prioriterad.