Bli månadsgivare
  • x Menu
  • Om Actionaid
  • Vårt arbete
  • Stöd oss
  • Månadsgivare
  • För företag
  • Gåvoshop
  • Kontakt
  • Råd och stöd kring kvinnlig könsstympning

    För dig som är berörd av kvinnlig könsstympning

    Här finns information om vart du kan vända dig i Sverige för att få stöd, medicinsk hjälp och mer information om kvinnlig könsstympning. 

    Letar du efter information om könsstympning och relaterade ämnen som hälsa, kropp, sex och relationer? 

    1177 är Sveriges samlingsplats för information och tjänster inom vård och omsorg. På deras webbplats 1177.se hittar du information om hälso- och sjukvårdstjänster. Du kan också ringa dem på 1177 för medicinsk information.  På webbplatsen finns en sida om könsstympning med information på svenska.  

     

    Umo.se är en webbplats för ungdomar mellan 13 och 20 år. På webbplatsen finns information om kropp, kärlek och vänskap, sex, rättigheter, familj, missbruk och våld. Den erbjuder också mer information om ungdomsmottagning och var man kan få hjälp. Den information som finns tillgänglig är på svenska. Youmo.se är en anpassning av webbplatsen Umo.se med liknande information på arabiska, dari, somaliska, tigrinja, engelska och lätt svenska. Båda har särskilda sidor om könsstympning: Umo och Youmo.  

     

    RFSU är Riksförbundet för sexuell upplysning. Det är en ideell organisation för sexualupplysning och sexualpolitik. På deras hemsida finns information om kropp och hälsa, sex. Förutom många videor och podcasts har RFSU en chatt som är öppen måndagar och tisdagar kl 18.00-19.00 och torsdagar kl 13.00-14.00. På webbplatsen finns en sida om könsstympning och videor på 15 olika språk

     

    Letar du efter information om hur och var du kan få säker vård i samband med könsstympning i Sverige? 

    Amelmottagningen är en del av Södersjukhuset i Stockholm och är en enhet för flickor och kvinnor med erfarenhet av könsstympning. Deras team består av gynekologer, barnmorskor och rådgivare. De erbjuder kuratorssamtal, gynekologisk utredning och undersökning, öppningsoperation. Du behöver ingen rekommendation för att komma till dem. För att boka en tid ring dem på 081-236 27 00 måndagar till torsdagar 08.00-12.00 och 13.00-15.00, fredag 08.00-12.00. 

     

    Vulvamottagningen är en del av Angereds närsjukhus med säte i norra Göteborg. De har ett team som ägnar sig åt patienter med könsstympning och som kallas KKS-teamet. De kan hjälpa till med rådgivning, stödjande samtal och behandling av fysiska problem. De kan utföra öppningsoperationer vid behov.  För att komma till dem behöver du en remiss. Du kan få en remiss från en läkare på en hälsocentral. Du kan också skriva en egen begäran om behandling, en så kallad egenremiss. Om du har frågor eller vill boka om en tid kan du ringa dem på vårt växelnummer: 031-332 67 00 or ans.vulvamottagning@vgregion.se 

     

    Det går att kontakta dessa kliniker även om man bor i en annan del av landet. Det går även att få information och stöd från vårdcentraler, gynekologiska mottagningar och ungdomsmottagningar. Mer information om hänvisningssystemet för flickor och kvinnor som har genomgått könsstympning finns på 1177 webbsida and youmo.se

     

    Letar du efter någon att prata med om könsstympning? 

    Om du vill prata om könsstympning kan du alltid prata med vårdpersonal och kuratorer som du träffar i skolan eller på andra ställen. Du kan också kontakta följande organisationer för att diskutera med yrkesverksamma som är utbildade för att prata om könsstympning och andra former av våld.  

     

     

    Existera är en ideell förening som ger stöd till kvinnor som har blivit utsatta kvinnlig könsstympning. Du kan prata med dem om dina personliga erfarenheter på info@existera.org eller 073-544 42 99. Sticka ett meddelande om den inte svarar, så ringer den upp när den kan. De har också anordnat gruppmöten i norra Stockholm. 

     

     

    GAPF är en ideell förening som är specialiserad på att ge stöd till offer för hedersrelaterat våld och förtryck. Du kan ringa deras stödtelefon för råd, stöd och hjälp på 070-000 93 28 (öppen dygnet runt – alla dagar i veckan – året runt – gratis). Du kan också skicka ett e-postmeddelande till stodjour@gapf.se och delta i deras chatt. Chatten är öppen på måndagar och onsdagar kl. 19-21. 

     

     

    Kärleken är fri är en stödchatt från Rädda Barnen för personer under 18 år som vill prata om hedersrelaterat våld och förtryck, inklusive könsstympning. De har ett tystnadslöfte och du kan vara anonym. Chatten är öppen måndag till torsdag kl 19.00-21.00 och dagtid tisdag till torsdag kl 12.00-14.00. Hitta chatten här. Du kan också skicka ett e-postmeddelande till stodchatt@rb.se dygnet runt för att boka tid för en chatt.  

     

     

    Origo är ett resurscentrum för hedersrelaterat förtryck och våld. De ger stöd och råd till ungdomar (13-26 år) som bor i Stockholmsområdet. Du kan kontakta dem gratis på 020-25 30 00 under vardagar kl. 09.00-16.00 eller maila dem anonymt här. 

     

     

    Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Samtalet är gratis och du är anonym när du ringer. Ring 020-50 50 50. Kvinnofridslinjen är öppen dygnet runt och du är anonym när du ringer. Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. De är socialarbetare eller sjuksköterskor som är vana vid att möta människor i krissituationer och svåra livssituationer.  

     

     

    Söker du stöd om du eller någon du känner riskerar att bli könsstympad? 
    • Du kan kontakta socialtjänsten: mer information finn här.
    • Du kan kontakta polisen: mer information finns här

     

    Vill du bli skyddad eller skydda någon som kan vara i riskzonen för könsstympning när du reser utanför Sverige? 

    Socialnämnden kan ansöka om utreseförbud för barn som löper stor risk att tas med utomlands för barnäktenskap eller könsstympning. Då är det förvaltningsrätten som beslutar. Socialnämnden kan ta beslut om tillfälligt utreseförbud om det behövs och det inte finns tid till att vänta på rättens beslut. Utreseförbud innebär att personen det gäller inte kan få något nytt pass. Om personen har ett pass, kan det återkallas eller omhändertas. 

     

    Länsstyrelsen har tagit fram ett könsstympningspass som ett verktyg i det förebyggande arbetet. Föräldrar erbjuds att ta med sig passet i samband med en resa utomlands. Könsstympningspasset kan användas som ett informationsdokument och som ett stöd i att stå emot eventuella påtryckningar från släkt och övrigt nätverk som förespråkar sedvänjan. Könsstympningspasset innehåller information om svensk lagstiftning gällande brottet, typer av könsstympning, samt konsekvenser av könsstympning. Passet finns på följande språk: svenska, engelska, franska, arabiska, amhariska, dari, albanska, somaliska, swahili (kiswahili), tigrinja, pashto, spanska och tyska. Du hittar mer information här. 

     

    Är du yrkesverksam och vill ha information om könsstympning och tillgängligt stöd? 

     

    Kontakta oss på info@actionaid.org så besvarar vi dina frågor.