Bli månadsgivare
 • x Menu
 • Om Actionaid
 • Vårt arbete
 • Stöd oss
 • Månadsgivare
 • För företag
 • Gåvoshop
 • Kontakt
 • Födande kvinnor nekas vård efter bombattacker mot sjukhus i Gaza 

  Sjukhuset Al-Warda i norra Gaza har träffats av tre bombningar de senaste tre dagarna. Just nu är enbart 14 av 36 sjukhus i Gaza någorlunda fungerande och Al-Warda är det enda sjukhuset i de norra delarna som har en barnmorske-avdelning – men de tvingas dagligen neka födande kvinnor och skadade människor i brist på kapacitet.  

  "Vi är fredliga människor, och vi tillhandahåller en ren medicinsk tjänst/../ Vi insisterar på att stanna och fortsätta. Vi städade området och återvände till arbetet som vi var, och vi kommer aldrig att sluta."

  Attackerna har lett till allvarliga skador på både byggnaden och människor, ändå fortsätter vårdpersonal i Gaza att trotsa de ofattbara förutsättningarna för att rädda liv. Det är en stor brist på både medicinsk utrustning och vårdpersonal. Människor som skadats i attacker tvingas genomgå operationer utan bedövning och bristen på rent vatten och mat gör att en stor del av befolkningen lever under katastrofala förhållanden där sjukdomar sprids. 

  Bristen på sjukvård under graviditet och vid förlossning gör att kvinnor i Gaza befinner sig i en särskilt utsatt situation. Utan rätt vård ökar riskerna för både mor och barn med en högre frekvens av mödra- och spädbarnsdödlighet som följd. ActionAid är djupt oroade över sitautionen och våra partners på plats gör allt de kan för att nå ut till de allra mest behövande.   

  "Efter fyra månader av denna kris går sjukvårdssystemet i Gaza på knäna samtidigt som hälsobehoven för de 2,3 miljoner invånarna skjuter i höjden. En permanent och omedelbar vapenvila är det enda sättet att få ett slut på denna katastrof, förhindra fler förluster av liv, göra det möjligt för livräddande hjälp att komma in i stor skala och göra det möjligt för sjukhus och vårdinrättningar att börja återhämta sig."

  ActionAid fördömer starkt dessa attacker mot sjukvårdsinrättningar, som utgör ett potentiellt brott mot internationell humanitär rätt, och kräver att al-Awda och alla sjukhus i Gaza och på Västbanken respekteras och skyddas som fristäder. 

  Bilden är tagen i början av januari 2024 från barnmorske-avdelningen i Al-Warda sjukhuset.
  Foto: Various

  För mer information, kontakta:

  Sara Hjelm Ahlstedt, Kommunikationsansvarig, ActionAid Sverige.
  Mobil: 072-080 10 36, E-post: sara.hjelm@actionaid.org

  Om ActionAid

  ActionAid är en global federation med verksamhet i 46 länder. Vårt mål är att uppnå en rättvis, jämlik och hållbar värld fri från fattigdom. Vi har ett särskilt fokus på flickors och kvinnors rättigheter eftersom jämställdhet är en förutsättning för hållbar utveckling. ActionAid grundades 1972 och har funnits i Sverige sedan 2006.

  Stötta drabbade i Gaza

  ActionAid finns på plats i Gaza och bistår nu med nödhjälp till oskyldiga civila. Ditt stöd kan rädda liv.