Bli månadsgivare
 • x Menu
 • Om Actionaid
 • Vårt arbete
 • Stöd oss
 • Månadsgivare
 • För företag
 • Gåvoshop
 • Kontakt
 • Kvinnor i Gaza tvingas använda tältrester som mensskydd 

  Akut brist på mensskydd och katastrofala humanitära förhållanden tvingar flickor och kvinnor i Gaza att använda osäkra mensskydd som medför stora hälsorisker.  

  ActionAid erfar att kvinnor som flytt till Rafah, i södra Gaza, är så desperata att de klipper ut små bitar av de tält som annars skyddar dem mot kyla och regn, för att använda tygbitarna som substitut för ordentliga mensskydd. Detta innebär en stor risk för infektion. Bristen på vatten gör det dessutom nästan omöjligt att hålla sig ren, och kvinnor berättar att de har gått veckor utan att duscha. 

   

  En anställd på ActionAid Palestina, som önskar förbli anonym, har tvingats fly tre gånger och befinner sig nu i södra Gaza. Hon berättade: ”Jag led under min mens. Det fanns inget vatten tillgängligt för att jag skulle kunna hålla mig ren. Jag hade inga mensskydd under hela min mens.” 

   

  I Rafah, som nu rymmer över en miljon människor på flykt – mer än fyra gånger sin vanliga befolkning, finns det ingen plats för integritet. Köerna till toaletterna är långa, och enligt UNRWA uppskattas det endast finnas en toalett per 486 personer vid deras skydd i Rafah. 

  "Vi lider när vi vill gå på toaletten. Vi står i kö länge, och toaletterna är långt borta."

  Utan vatten kan flickor och kvinnor som menstruerar inte tvätta sig. Detta, i kombination med en brist på tvål och att många kvinnor tvingas använda samma mensskydd eller andra substitut under en lång period, utgör en risk för deras hälsa.


  Enligt UNOCHA fungerar för närvarande endast en av de tre vattenledningarna från Israel till Gaza. Människor har tillgång till i genomsnitt 1,5 till 2 liter vatten per dag – vilket är under de 3 liter som behövs för deras grundläggande överlevnad och långt under det minimum på 15 liter per person som krävs per dag för att täcka alla vatten- och sanitetsrelaterade behov.  

  ActionAid distribuerar mensskydd

  ActionAid, tillsammans med lokala partners som Wefaq Association for Women and Childcare (WEFAQ), stödjer flickor och kvinnor i Gaza under extremt utmanande förhållanden. Vårt stöd har hittills inkluderat distribution av hygienkit innehållande toalettpapper, tvål, mensskydd och våtservetter. Vi har även stöttat konstruktionen av 60 toalett- och duschar i Rafah, som kommer att ge flickor och kvinnor en privat plats att sköta sin hygien. 

  Hygienkit Gaza 1
  ActionAids samarbetspartner Wafaq distribuerar paket innehållande mat, hygienkit till människor i Rafah, Gaza.

  "Föreställ dig att hantera din mens utan mensskydd, toalettpapper eller tvål, och ingen möjlighet att kunna tvätta dig själv - allt medan du lever tätt intill andra människor utan en stund av privatliv. Detta är verklighet för hundratusentals flickor och kvinnor i Gaza just nu. Det är inte bara en kränkning mot deras värdighet - det är också en allvarlig hälsorisk.

  ActionAid stödjer flickor och kvinnor så gott vi kan, men med de redan katastrofala humanitära förhållandena som försämras varje dag och hjälpbehoven som skjuter i höjden, är dessa lösningar bara ett plåster. Som vi har upprepat tidigare behöver människorna i Gaza en permanent vapenvila, nu, för att avsluta det meningslösa dödandet av civila, där kvinnor och barn utgör 70 % av de dödade, och för att möjliggöra att hjälp når dem som behöver det.”

  Swisha ett hygienkit

  En gåva på 198 kr kan ge en flicka eller kvinna i Gaza ett hygienkit – som innehåller toalettartiklar och mensskydd som räcker en månad.