Bli månadsgivare
 • x Menu
 • Om Actionaid
 • Vårt arbete
 • Stöd oss
 • Månadsgivare
 • För företag
 • Gåvoshop
 • Kontakt
 • Fem boktips av och om modiga kvinnor som förändrar världen

  I samband med internationella kvinnodagen detta år, vill vi uppmärksamma fem författare och böcker som inte bara berättar historier om modiga kvinnor utan också inspirerar oss att verka för förändring. Dessa böcker kastar ljus på kvinnors erfarenheter från olika hörn av världen, deras strider mot orättvisor och deras outtröttliga strävan efter rättvisa och jämlikhet. 

  Fem inspirerande böcker av och om modiga kvinnor som förändrar världen
  ”Alla borde vara feminister” av Chimamanda Ngozi Adichie 

  Chimamanda Ngozi Adichie ger oss en omskakande påminnelse om varför feminism inte bara är relevant utan nödvändig i dagens samhälle. Genom att dela med sig av sina egna erfarenheter och insikter, uppmanar Adichie oss att ompröva våra förutfattade meningar och arbeta för en värld där alla, oavsett kön, ges lika möjligheter och rättigheter. Detta verk är en kärnfull handbok för varje person som strävar efter en mer jämlik värld. 

  ”En blomma i Afrikas öken” av Waris Dirie  

  Waris Diries hjärtskärande men hoppfulla berättelse om hennes flykt från ett påtvingat äktenskap och sin kamp mot kvinnlig könsstympning är en stark påminnelse om de utmaningar många kvinnor fortfarande möter. Hennes arbete lyser som en fyr för aktivism och förändring, och hennes röst har haft stor betydelse i den globala kampen mot kvinnlig könsstympning. 

  ”De förklädda flickorna i Kabul” av Jenny Nordberg 

  Genom att utforska den dolda världen av ”bacha posh” i Afghanistan, öppnar Jenny Nordberg våra ögon för de extrema åtgärder som familjer måste vidta för att ge sina döttrar en chans till frihet i en strängt könssegregerad regim. Detta djupgående verk belyser de psykologiska och sociala konsekvenserna av denna praxis och utmanar oss att tänka på könsidentitet och jämställdhet på nya sätt. 

  ”Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia: om att vara kvinna och journalist i det könssegregerade Saudiarabien” av Hana Al-Khamri 

  Hana Al-Khamris bok är ett viktigt vittnesmål om kvinnors mod och beslutsamhet att göra sina röster hörda i ett av världens mest restriktiva länder. Genom att dela med sig av personliga berättelser och erfarenheter, kastar Al-Khamri ljus över de framsteg och utmaningar som kvinnor möter inom journalistik och mediavärlden i Saudiarabien. 

  Malala: flickan som stod upp för rätten att gå i skolan och förändrade världen” av Malala Yousafzai 

  Malala Yousafzais självbiografi är en kraftfull påminnelse om att mod kan komma i alla åldrar. Trots ett mordförsök fortsätter Malala att kämpa för flickors rätt till utbildning över hela världen. Hennes outtröttliga arbete och beslutsamhet visar att även den yngsta av oss kan driva förändring på en global skala. 

  Dessa böcker är mer än bara berättelser; de är ett rop på handling. De påminner oss om att vi alla har en roll att spela i kampen för jämställdhet och rättvisa. På denna Internationella kvinnodag, låt oss hämta inspiration från dessa modiga kvinnor och engagera oss för att skapa en mer inkluderande och jämlik värld för alla. 

  Med kvinnor
  förändrar vi världen

  Läs mer om hur vi förändrar världen med kvinnor här