Bli månadsgivare
 • x Menu
 • Om Actionaid
 • Vårt arbete
 • Stöd oss
 • Månadsgivare
 • För företag
 • Gåvoshop
 • Kontakt
 • 52 000 gravida kvinnor på flykt i Gaza 

  Fatima är gravid i nionde månaden. Hon har tvingats fly flera gånger under de senaste nio månaderna på grund av kriget i Gaza. Fatima berättar om de svårigheter hon har mött för att få tillgång till den vård hon behöver för att föda.

  Hon blev förflyttad till Al-Quds universitet, men det fanns inga fungerande sjukhus i närheten, det var matbrist och hon hade inget annat än en matta att sova på.  Den 2 juni kunde hon till slut återvända till norra Gaza och anlände till Al-Awda-sjukhuset, en partner till ActionAid.  

  "Jag är i nionde månaden av min graviditet. Jag var rädd att jag inte skulle kunna föda på Al-Awda-sjukhuset."

  Trots att hon säger att det finns en brist på vård och medicin på grund av kriget, säger hon att personalen där stöttar henne och ger den nödvändiga behandlingen med vad som finns tillgängligt. 

  52 000 gravida kvinnor i Gaza 

  Just nu finns det finns uppskattningsvis 52 000 gravida kvinnor i Gaza och varje dag föder i genomsnitt 180 kvinnor. Många får inte plats på de få sjukhus som fortfarande kan erbjuda vård och tvingas istället föda i klassrum eller i tält.


  Situationen är fruktansvärd för de tusentals gravida kvinnorna i Gaza som behöver föda utan smärtlindring eller i orena miljöer. Missfall, tidiga födslar och komplikationer under graviditet har ökat avsevärt i Gaza sedan den 7 oktober, på grund av stress, näringsbrist och brist på mödrahälsovård.

  Fördrivna palestinier som lämnade med sina tillhörigheter från Rafah i södra Gazaremsan efter en evakueringsorder från den israeliska armén, anländer till Khan Yunis den 6 maj 2024
  Tre flickor leker utanför tältet de bor i, i flyktinglägret i Khan Yunis den 24 maj 2024. Foto: Majdi Fathi / ActionAid

  Al-Awda-sjukhuset belägrat av israeliska styrkor 

  Dr Mohammad Salha som arbetar på Al-Awda-sjukhuset i norra Gaza, berättar att sjukhuset har varit under belägring av israeliska styrkor för andra gången sedan i maj, vilket har hindrat ambulanser från att lämna sjukhuset för att hämta skadade patienter från att komma in.  

   

  Dr Salha rapporterar att Al-Awda-sjukhuset har varit utan leveranser av bränsle, mediciner och medicinska förnödenheter i 50 dagar nu. Han berättar att det endast kvarstår 14 medlemmar ur personalen på sjukhuset som fortsätter att ge livräddande vård under de mest utmanande omständigheterna till gravida kvinnor, nyfödda barn och skadade personer. 

  "Under mer än 50 dagar har Al-Awda-sjukhuset varit utan bränsle och medicinska förnödenheter. Vi har bara mjöl och några konserver kvar vilket påverkar näringen hos barn och kvinnor."

  Internationella flyktingdagen 20 juni 

  Idag uppmärksammar vi den internationella flyktingdagen och belyser de fruktansvärda förhållanden människor behöver möta när de befinner sig på flykt. UNHCR rapporterar att det just nu befinner sig 120 miljoner människor på flykt och att denna siffra har stigit på grund av konflikter i Sudan, Gaza och Myanmar. Vi arbetar på alla dessa platser, och på många fler, för att skydda och stärka flickors och kvinnors rättigheter och trygghet. Flickor och kvinnor på flykt utsätts ofta för extrema risker och kränkningar av sina rättigheter. De står inför hot om våld, utnyttjande och trafficking. Många förlorar tillgång till utbildning och sjukvård, och deras rörelsefrihet begränsas. 

  Ge en gåva
  till Gaza