Bli månadsgivare
 • x Menu
 • Om Actionaid
 • Vårt arbete
 • Stöd oss
 • Månadsgivare
 • För företag
 • Gåvoshop
 • Kontakt
 • 200 palestinier döda efter 24 första timmarna av 2024

  Det nya året har inletts med fortsatta bombningar och traumatiska upplevelser för invånarna i Gaza. Under de första 24 timmarna av 2024 har över 200 palestinier dödats, vilket tyder på att detta år kan bli lika dödligt som det föregående. 

  Enligt Palestinian Central Bureau of Statistics var 2023 det dödligaste året för palestinier sedan 1948. På mindre än tre månader, sedan den 7 oktober, har över 22 000 människor dödats i Gaza, varav cirka 9 000 är barn och 6 450 kvinnor, enligt Gazas hälso- och sjukvårdsministerium. Dessa siffror tros vara en underskattning. 

   

  Situationen i Gaza är mörk när 2024 tar sin början. Ungefär 85 % av befolkningen har tvingats lämna sina hem. Tiotusentals människor trängs nu i tillfälligt uppsatta boenden, i ett försök att skapa skydd i den extremt farliga situationen, utan tillräcklig tillgång till mat, vatten, sjukvård och sanitära faciliteter. Efter tre månader av näst intill oavbrutna bombardemang står hela befolkningen nu inför allvarlig hungersnöd och 40 % riskerar svält, enligt UNRWA, FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar. Sjukdomar sprider sig, och antalet sjukdomsfall ökar, inklusive diarré, övre luftvägsinfektioner, vattkoppor och akut gulsotssyndrom enligt Världshälsoorganisationen. Samtidigt är de flesta sjukhusen ur funktion och tillgången till mediciner är mycket knapp.  

   

  Trots den svåra situationen med att få in förnödenheter i Gaza har ActionAids partners på plats lyckats nå ut till några av de värst drabbade, däribland många kvinnor och barn.

  Insatserna har bland annat lett till att:  

  • 570 familjer i Rafah har fått matpaket innehållandes bröd, ost, bönsallad, tonfisk, tahini, kikärter, olivolja, sylt, örter, te, socker, plasttallrikar och koppar.
  • 1 000 barn och 1 000 kvinnor i Rafah har fått vinterkläder
  • 440 personer har fått psykosocialt stöd genom en hjälplinje, som var öppen dagligen mellan mitten av oktober och mitten av november.
  • Ytterligare 700 hygienkit planeras för distribution under den närmaste tiden.
  ActionAid-partner WEFAQ förbereder matkit till människor på flykt i Gaza.

  Invånarna i Gaza hoppas att det nya året kommer medföra en omedelbar permanent vapenvila och ett stopp av det kontinuerliga dödandet av tusentals civila, där majoriteten är kvinnor och barn. 

  ”Jag bor för närvarande i ett tält. Situationen är mycket tragisk och livet är… obefintligt. Det finns inget liv alls. Vi vaknar skräckslagna av ljudet från bomber och skott. Vad vi vill ha är en vapenvila. Vi vill ha ett anständigt liv som vilka levande människor som helst. Vi har barn som inte har sett något av livet; ingen utbildning, hälsovård eller något annat i livet. Allt vi vill ha är ett anständigt liv."

  Medan människor över hela världen välkomnar ett nytt år fyllt av hopp och förväntningar, har miljontals människor i Gaza inget att fira när deras lidande fortsätter. Om inte något förändras kan 2024 sluta ännu dödligare än 2023, med ännu fler människor som sörjer sina barn, föräldrar, syskon, släktingar och vänner. Det enda befolkningen i Gaza önskar sig för 2024 är en permanent vapenvila för att sätta stopp för detta meningslösa blodbad och förlusten av liv. Det kan inte dröja. Nivån av humanitärt behov är redan överväldigande och växer för varje dag som går – endast en permanent vapenvila kommer att möjliggöra att dödandet av civila stoppas och att hjälp i den skala som krävs kan nå Gaza och de människor som behöver det.”

  Stötta drabbade i Gaza

  ActionAid finns på plats i Gaza och bistår nu med nödhjälp till oskyldiga civila. Ditt stöd kan rädda liv.