Bli månadsgivare
 • x Menu
 • Om Actionaid
 • Vårt arbete
 • Stöd oss
 • Månadsgivare
 • För företag
 • Gåvoshop
 • Kontakt
 • ActionAid kräver stopp på våldet mot palestinier

  Dödligaste året sedan 2005

  ActionAid är djupt oroade över det eskalerande våldet och attackerna som israeliska styrkor och bosättare utövar mot palestinier, särskilt den allvarliga påverkan som detta har på kvinnor och flickor i regionen.

  Förra året var det dödligaste året för palestinier sedan 2005. Minst 231 palestinier dödades på den ockuperade Västbanken och i östra Jerusalem. Detta inkluderade nästan 40 barn och 12 palestinska kvinnor.

  ActionAid kräver ett omedelbart slut på de israeliska styrkornas användning av skarp ammunition mot barn, kvinnor och civila. Detta är ett brott mot internationell lag.

  Razmi Farook, chef för Asia and Humanitarian Response på ActionAid, säger:

  ”Det eskalerande våldet som bevittnas i det ockuperade palestinska territoriet och Israel är djupt alarmerande eftersom det hotar livet och välståndet för människor som bor där, särskilt kvinnor och barn. Utrymmet för människorättsorganisationer som ActionAid krymper och det är allvarligt”.

  ”Vi uppmanar regeringar att sätta press på Israel för att stoppa den brutala behandlingen av det palestinska folket.”

  Nästan 700 000 bosättare bor i mer än 250 bosättningar och utposter över Västbanken och östra Jerusalem. Utöver det mänskliga våldet förstördes förra året över 13 000 palestinskägda olivträd, vilket är en attack mot en av den palestinska kulturens viktigaste symboler för liv och överlevnad.

  Israeliska myndigheter har också rivit ett stort antal byggnader inklusive vattencisterner, förråd, jordbruksbyggnader, företag och skolor. I Palestina har omkring 400 barn lämnats hemlösa efter att deras hem rivits.

  På bilden syns Samah Kassab som är programansvarig på ActionAid Palestina.

  ____________________

  Så arbetar ActionAid i Palestina
  ActionAid har funnits i landet sedan 2007. Vi är verksamma i Hebron på Västbanken och i Gaza. Vi arbetar för att stärka ungdomars och kvinnors ledarskapsförmåga och för att aktivt driva förändring i samhället. I de akuta humanitära lägen som uppstår arbetar vi också med akut hjälp till människor som skadats eller påverkats av våldsattacker. 

  ActionAid arbetar i Gazaremsans centrala delar. Där lever människor med svåra utmaningar som säkerhetshot, tvångsförflyttning och begränsade möjligheter till försörjning.

  Verksamheten i området fokuserar på att organisera ungdomar, kvinnor och skyddskommittéer i att tillsammans genomföra mikro-kreditsprojekt som stärker samhällets motståndskraft. Några av de projekt som genomförts har varit att upprätta så kallade ”säkra zoner” för våldsutsatta kvinnor, samt att utbilda invånarna i katastrofriskreducering. Det långsiktiga målet är att stärka ungdomar och kvinnors ledarskapsförmåga, så att de ska känna sig trygga i att aktivt leda förändringsarbetet.