6 februari – Internationella dagen mot kvinnlig könsstympning

Dags att #StympaTabun om könsstympning

Den 6 februari infaller den internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning. En viktig dag tycker vi som varje dag kämpar för stoppa kvinnlig könsstympning och öka tillgången till vård för överlevande som bor i Sverige.  

Kvinnlig könsstympning har prakti­serats i mer än 2 000 år och utförs oftast i tystnad. I vissa familjer i generation efter generation, utan att det ställs några frågor på grund av sociala normer eller könsnormer.

Sprid budskapet 

Ofta är könsstympning en tabubelagd fråga, vilket tyvärr leder till att det förekommer många myter och missuppfattningar om företeelsen. Det vill vi ändra på! Genom kampanjen #StympaTabun sprider vi kunskap och minskar tabun om detta skadliga övergrepp. 

Inför och under den 6 februari kommer vi löpande publicera information om könsstympning i sociala medier – samtliga under hashtaggen #StympaTabun. Varje inlägg innehåller fakta och betraktelser som ger en fördjupad bild om bakgrunden och konsekvenserna av könsstympning. Dela gärna våra inlägg! På så sätt är du med och sprider budskapet! 

Genom ökad kunskap om konsekvenserna som det här skadliga ingreppet ger, kan vi skapa förändring. Låt oss tillsammans #StympaTabun och stoppa kvinnlig könsstympning! 

Gör vår quiz om kvinnlig könsstympning

Vet du var i världen könsstympning utförs? Vilka som utför det och vilka de vanligaste konsekvenserna är? Vi har sammanställt en quiz där du kan testa dina kunskaper och kanske slå hål på en och annan missuppfattning.