Bli månadsgivare
 • x Menu
 • Om Actionaid
 • Vårt arbete
 • Stöd oss
 • Månadsgivare
 • För företag
 • Gåvoshop
 • Kontakt
 • Tropiska stormen Ana drabbar stora delar av södra Afrika 

  Den tropiska stormen Ana, som drog in över södra Afrika i slutet av januari, har förstört mängder av byggnader, hem och jordbruksmark i Zimbabwe, Moçambique, Malawi och Zambia. Minst 80 personer uppges ha mist livet och hundratusentals har tvingats lämna sina hem. I stormen Anas spår följde den tropiska cyklonen Batsirai som lett till ytterligare förödelse under den senaste veckan.

  ActionAid arbetar just nu intensivt för att ge stöd till familjer i några av de värst drabbade områdena i Zimbabwe, Moçambique, Malawi och Zambia.

  Zimbabwe
  Tillsammans andra lokala organisationer arbetar ActionAid just nu för att reparera skadade byggnader, klassrum och hem. Likaså förbereds utdelning av hygienartiklar och vatten för att minska risken för vattenburna sjukdomar.

  ActionAid kommer även sätta in resurser för att utbilda fler människor i katastrof- och krisberedskap och på så sätt stärka deras motståndskraft mot allvarliga katastrofer. Insatserna är fokuserade till distrikten Chimanimani, Chipinge och Nyanga, som drabbats hårt av cykloner.
   
  Mocambique
  I Moçambique har stormen Ana drabbat mer än 126 000 människor, skadat 210 och dödat minst 21 personer, enligt FN-siffror. Stormen översvämmade också nästan 40 000 hektar skörd och förstörde mer än 540 klassrum.

  ActionAid Moçambique tillhandahåller nödhjälp i provinsen Zambezia. Nästan 3 000 människor kommer att få mat och hygienartiklar, inklusive återanvändbara bindor, vattenreningstabletter och tvål. 1 180 barn kommer att få skolutrustning inklusive skrivutrustning och uniformer.

  Higino Filimone, ActionAid Mocambiques utvecklingschef för partnerskap, säger:

  ”Många människor har lämnats utan hem och medan humanitära organisationer fortfarande behöver göra bedömningar för att ge dem skydd, gör det försämrade tillståndet på vägarna det omöjligt att nå vissa områden.”

  Malawi
  I Malawi påverkade stormen Ana mer än 216 900 människor och dödade minst 10 människor, med nästan 40 000 familjer som fördrivits av kraftiga regn och översvämningar.

  Clement Ndiwo Banda, ActionAid Malawis chef för program och policy, säger:

  ”De närmaste dagarna kommer det tyvärr att falla mer regn (…). Situationen är svår. Det finns många människor som för närvarande befinner sig i läger med begränsade matförråd och som behöver tak över huvudet.”

  ActionAid Malawi förbereder sig för att sätta in mer insatser i södra Malawi där samhällen som de stödjer är i akut behov av tak över huvudet, matstöd, sängkläder, hygienartiklar och skolutrustning.

  Zambia
  I Zambia har stormen Ana förvärrat förhållandena i samhällen som redan varit hårt drabbade  av kraftiga regn och översvämningar under hela januari. Hem har skadats, grödor har spolats bort och vattenkällor är förorenade.

  Mer än en miljon människor är i behov av mat, rent vatten och sanitet.

  ActionAid Zambia förbereder sig på att dela ut mat och reparera hem och klassrum som förstörts av översvämningarna, främst i regionerna Sesheke, Nalolo och Gwembe.