Bli månadsgivare
 • x Menu
 • Om Actionaid
 • Vårt arbete
 • Stöd oss
 • Månadsgivare
 • För företag
 • Gåvoshop
 • Kontakt
 • Tonga

  Det kraftfulla utbrottet av undervattensvulkanen Hunga Tonga Hunga Ha’apai, som inträffade den 15 januari, var det största som inträffat i världen på 30 år. Effekterna är förödande med aska och en enorm tsunami som spridit sig över hela regionen.

  Just nu arbetar ActionAid Australien tillsammans med andra lokala aktörer för att nå ut till de värst drabbade i Tonga – den nation med nästan 200 öar som ligger närmast utbrottet. Insatserna leds av unga kvinnor som utbildats i krisberedskap och ledarskap. 

  FN har uppgett att omkring 84 000 människor – mer än 80 % av befolkningen i Tonga – har drabbats av katastrofen, som har förstört hem och infrastruktur över hela Tonga.

  Sedan 2016 har ActionAid arbetat med kvinnorättsorganisationen Talitha Project i Tonga. Vanessa Heleta, är verkställande direktör för Talitha Project, och hon berättar att hennes team har gett akut hjälp, inklusive vatten, masker och kläder, till flickor som är involverade i deras program i byarna Kanokupolu och Haau.

  ”Vatten är vår största prioritet tillsammans med mat, toalettpapper och hygien-kit. Vatten och masker behöver delas ut speciellt till barn och unga. Vi bär masker och täcker våra armar och ben eftersom askan orsakar utslag. Vi är tacksamma för att vi lever, men det finns en lång väg att återhämta oss. Alla är fortfarande i chock”, säger Vanessa.

  Michelle Higelin, verkställande direktör för ActionAid Australia, säger:

  ”Kvinnors ledarskap är avgörande för att säkerställa ett inkluderande svar på tsunamin och Talitha-Project är väl lämpat för att nå några av de mest utsatta grupperna i samhället och för att säkerställa att unga kvinnor är en del av att återuppbygga sina samhällen. Kvinnoledda räddningsteam på marken har sagt att rent dricksvatten och hygien-kit är brådskande.”

  Både ActionAid Australien och Talitha Project är en del av koalitionen, Shifting the Power Coalition. I Koalitionen ingår 12 lokala organisationer från sju olika länder i Stilla-havsregionen. I takt med att antalet naturkatastrofer ökar till följd av klimatförändringar har kvinnornas utsatthet ökat i regionen och syftet med koalitionen är att främja kvinnors ledarskapsförmågor och på så sätt stärka deras roller i samhället. Genom att ge kvinnorna utbildning, resurser och förutsättningar kan de ta ledande roller när en katastrof slår till, och därmed leda förändringsarbetet samtidigt som de har större möjlighet att få sina egna behov tillgodosedda.