Bli månadsgivare
 • x Menu
 • Om Actionaid
 • Vårt arbete
 • Stöd oss
 • Månadsgivare
 • För företag
 • Gåvoshop
 • Kontakt
 • Akut läge i Afghanistan – stötta arbetet för de mest utsatta

  I takt med att den humanitära krisen i Afghanistan fördjupas är ActionAids arbete med att skydda de mest utsatta, främst kvinnor och flickor, mer angeläget än någonsin.

  ActionAid fanns på plats i landet redan innan krisen och som en del av vårt akuta humanitära arbete planerar vi att nå 35 000 personer med mat, rent vatten, sanitet och hygienartiklar med bland annat mensskydd för kvinnor och flickor. Vi kommer också att ge psykosocialt stöd till människor som är traumatiserade. Vi arbetar i sju olika provinser i landet och nu behöver vi ditt stöd!

  Några exempel på vad pengarna kan räcka till: 
  – 360 kronor täcker kostnaden för rent vatten och hygienartiklar till två hushåll.
  – 600 kronor täcker kostnaden för varma kläder och filtar till ett hushåll.
  – 1200 kronor täcker kostnaden för en handtvättsstation i en skola för att skydda barn mot covid-19 och andra sjukdomar.

  Ge en gåva till insatserna idag.

  Siffror från UNHCR visar att sedan början av 2021 har över 550 000 afghaner tvingats fly inom landet, av dessa har 126 000 fördrivits mellan 7 juli 2021 och 9 augusti 2021. Människor har flytt från sina hem utan några som helst ägodelar och är i akut behov av nödhjälp, inklusive mat, vatten och viktiga saker som hygienartiklar, kontanter, presenningar, tält, köksredskap, kläder och sängkläder. Många av de som flyr söker sig till städer som Kabul, Mazar och Herat, där de även löper ökad risk för covid-19.

  Den nuvarande humanitära nödsituationen i Afghanistan förvärrar en redan befintlig livsmedelskris. Enligt World Food Programme lider 14 miljoner människor i Afghanistan av allvarlig matbrist, inklusive 2 miljoner barn som löper stor risk för undernäring.

  Den verksamhet som ActionAid sedan tidigare bedriver i landet kommer fortsätter att äga rum i sju provinser i hela Afghanistan, där vi tillhandahåller utbildningsprogram för flickor och pojkar, arbetar för ökad livsmedelssäkerhet och ger försörjningsstöd. Detta arbete kommer att utökas i de områden dit människor flyr.

  Stötta arbetet med en gåva!

  TACK!

  Detta har hänt: 

  Spänningarna i Afghanistan har under de senaste veckorna eskalerat efter att de militära NATO-styrkorna lämnat landet. Ett stort antal människor har därför tvingats lämna sina hem och är nu är på flykt i sitt eget land. Många människor reser från landsbygden till städerna, däribland de större städerna Kabul, Herat och Mazar-e-Sharif. På grund av den plötsliga utvecklingen har de flesta tvingats lämna sina hem utan några ägodelar. Som ett resultat är människor nu i akut behov av humanitärt stöd; däribland mat, vatten och viktiga förnödenheter, som hygienartiklar, kontanter, presenningar, tält, köksredskap, kläder och sängkläder.