Bli månadsgivare
 • x Menu
 • Om Actionaid
 • Vårt arbete
 • Stöd oss
 • Månadsgivare
 • För företag
 • Gåvoshop
 • Kontakt
 • “Jag vill se Sverige återigen ta ton som en aktiv aktör för rättigheter, fred och säkerhet.”

  Den nuvarande humanitära situationen i Gaza är katastrofal, och de långsiktiga konsekvenserna oöverskådliga. Världens ledare behöver sätta mer press på alla parter och verka för ett permanent eldupphör och fredsförhandlingar. I nästa vecka kommer det i riksdagen ske en utfrågning av utrikesminister Tobias Billström kring Sveriges framtida hållning angående kriget i Gaza. Jag hoppas då att Tobias Billström meddelar att Sverige kommer att ta en aktiv roll internationellt och arbeta för fredsförhandlingar och skydd av civila.

  Över 100 dagar av krig har drabbat civilbefolkningen i Gaza oproportionerligt. Våra kollegor och samarbetspartners på plats ser förfärat på situationen för de miljontals som dag för dag kämpar för sin överlevnad. Den nuvarande humanitära situationen i Gaza är katastrofal, och de långsiktiga konsekvenserna oöverskådliga. Information från OCHA visar att fler än 24 620 palestinier har mist sitt liv, av dem är minst 10 000 barn. Samtidigt har 94 sjukhus blivit utsatta för attacker och 121 ambulanser blivit förstörda. Just nu lever 1,7 miljoner människor på flykt inne i Gaza och nära 2,2 miljoner människor lever i akut mat- och vattenbrist. 

  Gaza
  Flygattackerna och bombningar sker dygnet runt och hela 60 % av byggnaderna i Gaza beräknas ha förstörts.

  Mina kollegor runt om i världen ställer sig frågande till Sveriges tysthet i denna fråga. De ser det som anmärkningsvärt att Sverige, en internationellt erkänd stat som i generationer tydligt stått upp för demokrati och rättvisa, förhåller sig så passiva i denna konflikt. De förväntar sig mer av Sverige. Jag förstår dem.  

   

  På regeringens hemsida uttrycks tydligt att Sveriges hållning kring Israels rätt att försvara sig mot terrorattacker och hot om våld är legitim, men inte absolut, kravet att försvar ska ske i enlighet med folkrätten gäller alla och alltid. Vidare står det att civila och civil infrastruktur inte får göras till måltavlor. Det står även att det palestinska folket inte bär ansvar för Hamas terrorism. Men det räcker inte att skriva detta på en hemsida, vi behöver agera och verka för det vi står för.  

   

  Sverige behöver visa att vi inte accepterar att internationell lag bryts gång på gång och bör aktivt ta avstånd från och fördöma de omfattande konsekvenser detta krig för med sig. Vi måste göra det om vi står upp för civilas rätt att inte dödas eller förtryckas, för alla de oskyldiga vars liv slås i spillror gång på gång. Och för att fredsförhandlingar ska kunna leda till långvarig fred, för alla i regionen.   

   

  Det är dags för Sveriges regering att tydligt ta ställning för ett permanent eldupphör och verka för fredssamtal mellan parterna. Vi har möjligheten att åter visa världen att Sverige en stark och modig nation, som med tydlighet står upp mot orättvisor. Jag hoppas att Tobias Billström på tisdag banar väg för Sverige att tillsammans med omvärlden ta ett steg i folkrättens och rimlighetens riktning.  

  Jennifer Vidmo

  Jennifer Vidmo

  Generalsekreterare på ActionAid Sverige

  Stötta drabbade i Gaza

  ActionAid finns på plats i Gaza och bistår nu med nödhjälp till oskyldiga civila. Ditt stöd kan rädda liv.