Bli månadsgivare
 • x Menu
 • Om Actionaid
 • Vårt arbete
 • Stöd oss
 • Månadsgivare
 • För företag
 • Gåvoshop
 • Kontakt
 • ActionAid fördömer attacken mot civila i Rafah, Gaza

   

  Jag är förtvivlad över de fruktansvärda attackerna igår mot flyktinglägret i västra Rafah, där israeliskt stridsflyg enligt uppgift avfyrade åtta missiler mot provisoriska skyddsrum dit människor tagit sin tillflykt. Dessa skyddsrum var tänkta att vara fristäder för oskyldiga civila, men istället brändes barn, kvinnor och män till döds.  

  Vår kollega i Gaza som undkom efter att ha lämnat skyddsrummet bara en dag före attacken beskriver situationen som terror:

  "Även om vi har varit i kriget i, jag vet inte hur många dagar nu, känns varje dag som går som krigets första dag. Inom några sekunder bombade de ett tältområde i Rafah med mer än åtta missiler. Hundratals människor sökte sig till lägret för att undkomma döden. Nu har dussintals människor dödats och hundratals fler är skadade”.

  ActionAid fördömer denna attack mot civila skyddsökande. Behovet av ett omedelbart eldupphör är helt avgörande för att skydda civilbefolkningen. Mat och förnödenheter måste få komma in i omfattande skala. Tillsammans med andra svenska organisationer uppmanade vi utrikesminister Tobias Billström som i dagarna besöker regionen att tillsammans med det internationella samfundet sätta press på snabba åtgärder för att förhindra ytterligare förluster av oskyldiga liv, få till ett hållbart eldupphör och aktivt verka för hållbart skydd av civila från båda sidor.  

   

  På grund av rådande läge är den hjälp vi kan ge på plats i mycket begränsad, men med stöd av lokala partners gör vi allt vi kan för att stötta civilbefolkningen. Hittills har vi lyckats nå över 195 000 människor i Gaza med direkt humanitärt stöd som distribution av matpaket, hygienkit, psykosocialstöd och ekonomiskt stöd till familjer i behov. ActionAid, tillsammans med andra organisationer står redo att bistå med stöd och hjälp så snart fler möjligheter öppnas. Detta är livsviktigt. 

   

   

  Jennifer Vidmo

  Jennifer Vidmo

  Generalsekreterare på ActionAid Sverige

  Stötta drabbade i Gaza

  ActionAid finns på plats i Gaza och bistår nu med nödhjälp till oskyldiga civila. Ditt stöd kan rädda liv.