Bli månadsgivare
 • x Menu
 • Om Actionaid
 • Vårt arbete
 • Stöd oss
 • Månadsgivare
 • För företag
 • Gåvoshop
 • Kontakt
 • Ljuspunkter i mörkret: En tillbakablick på 2023

  När jag tittar tillbaka på 2023 står det klart att det har varit ett minst sagt prövande år med katastrofer som har avlöst varandra – vi har sett allt från förödande naturkatastrofer som orkaner och översvämningar till politiska konflikter och krig som har orsakat obeskrivligt lidande. Det är inte konstigt om man ibland kan känna en viss hopplöshet. Men mitt i det mörka har vi även bevittnat den fantastiska kraften och viljan som finns när flickor och kvinnor lyckats ta och äga sina rättigheter och förändra sin framtid världen över.  

  Under året har jag själv haft den stora förmånen att få träffa flera av de flickor och kvinnor som driver förändring i sina samhällen. I den bengaliska bukten i Bangladesh träffade jag kvinnogrupper som lever i frontlinjen av klimatförändringarna. Tillsammans skapar de system för att hantera kriserna som uppstår till följd av cykloner, översvämningar och långa perioder av torka. Kvinnorna ser till att deras döttrar fortsätter att gå i skolan så att de själva ska kunna påverka sin framtid, de går samman och startar gemensamma odlingar, delar frön för att diversifiera grödorna och de bygger trygga säkerhetssystem, så kallade early warning systems för att rädda liv och minimera skadorna vid tyfoner eller översvämningar.  

  bild kvinnogrupp bangladesh
  En av kvinnogrupperna i Kuakata i Bangladesh.

  I Malindi, Kenya, träffade jag ungdomsgrupper som fått möjlighet att organisera sig och därigenom lyckats genomföra stora förändringar. De har drivit frågan om utbildning för unga flickor som annars riskerat att hamna i tidiga och ofrivilliga äktenskap, i sexhandel och utanförskap. Nu har hundratals unga kvinnor kunnat utbilda sig till bland annat sömmerskor, jordbrukare och mekaniker vilket lett till att de tagit kontroll över sina liv och kan påverka sin framtid. En annan framgång från Malindi är att en kvinnogrupp, genom ett ihärdigt påverkansarbete, har lyckats få de lokala politikerna att anlägga kanaler som nu tillgodoser vattenbehoven i området.  

   

  Det är viktigt att vi kan se att de ansträngningar som görs faktiskt gör skillnad och tar oss framåt. Det ger hopp. För vi brottas fortfarande med situationer där det mänskliga lidandet är ofattbart. Till exempel i Afghanistan dit vintern är på väg och tusentals riskerar att frysa till döds. På Afrikas horn där torkan följts av översvämningar och fortsätter att döda boskap och befolkning. I Ukraina där två förfärliga år snart gått sedan Rysslands fullskaliga invasion och där stridigheterna tycks vara långt ifrån över. I Myanmar. I Mozambique. I Gaza. ActionAid arbetar på alla dessa platser och bidrar med trygghet och säkerhet, varje dag. 

   

  När vi nu går in i ett nytt år tar jag med mig alla positiva förändringar jag har fått bevittna 2023. För alla flickor och kvinnor som lyckats förändra sina liv till det bättre är en drivkraft och källa till inspiration och hopp. Det är de positiva förändringarna som gör att vi alla fortsätter kämpa, står upp för mänskliga rättigheter och säkerställer möjligheter till utveckling. Jag vill rikta ett stort tack till alla ni som under året har bidragit till att dessa ljuspunkter och stöd i kris har varit möjliga. För det är jag oerhört tacksam, just din gåva kan vara skillnaden för en flickas framtid. Den är livsviktig! Det är tillsammans vi kan skapa verklig förändring – för flickor och kvinnor. Vi fortsätter! 

   

  Varmt tack och gott nytt år! 

  Jennifer Vidmo

  Jennifer Vidmo

  Generalsekreterare på ActionAid Sverige