Bli månadsgivare
 • x Menu
 • Om Actionaid
 • Vårt arbete
 • Stöd oss
 • Månadsgivare
 • För företag
 • Gåvoshop
 • Kontakt
 • Hur är 5 791 döda proportionerligt, Tobias Billström?

  I måndags när EUs utrikesministrar träffades i Luxenburg för att diskutera humanitär hjälp till Gaza, stod det klart att det råder delade meningar om Israels svar på Hamas attacker.

   

  Medan Sveriges utrikesminister, Tobias Billström, beskriver Israels svar som proportionerligt betonar Irlands utrikesminister att lidandet i Gaza är oacceptabelt i hur det oproportionerligt drabbar civilbefolkningen. Samma konflikt, samma fakta på bordet – men två fundamentalt olika ingångar.

   

  Hamas urskillningslösa attacker mot södra Israel den 7 oktober är fruktansvärda, inhumana och fullständigt vedervärdiga. Förödelsen och sorgen efter de över 1 400 människor som brutalt mördades i attacken är ofattbar. Sedan dess har Israel svarat med all tänkbar kraft och den 24 oktober hade 5 791 människor, varav 2360 barn, mist livet i Gaza. Attackerna fortsätter och även om måltavlan sägs vara Hamas och deras militära stationer är det civilbefolkningen som betalar priset.

   

  Situationen i Gaza är katastrofal med flyganfall och bombningar som fortsätter dygnet runt. Det finns i dagsläget ingen säker plats för de 2,1 miljoner människor som bor där. Utan eldupphör, en pågående belägring och en hotande offensiv finns det ingen garanti för civilbefolkningens säkerhet. Livsviktiga förråd är nära på att ta slut och inom de närmaste timmarna väntas sjukhusens elförsörjning upphöra. 5 500 kvinnor i Gaza är gravida utan tillgång till vatten, mat, el eller bränsle och det kommer uppgifter om att 100 barn dör varje dygn. I slutet av förra veckan uppgavs att 70 % av de döda hittills är kvinnor och barn. Om de inte är oskyldiga civila – vem är då det?

   

  Att Sveriges utrikesminister väljer att beskriva Israels svar som ”proportionerligt” är bortom all logik, moral och respekt för oskyldiga civila, kvinnor, barn och internationell rätt. Civilbefolkningens trygghet och rättigheter skall alltid säkras – både från terrorattacker och andra staters angrepp. Nu ser vi tecken på motsatsen och det sker inför Sveriges och världens ögon.

   

  Den svenska regeringens beslut den 10 oktober om att strypa utvecklingsbiståndet till Palestina visar att den palestinska civilbefolkningens liv, säkerhet och rättigheter är sekundära i ekvationen. Det handlar om 57 miljoner som fråntas en befolkning som under många år levt under förtryck och i avsaknad av grundläggande mänskliga rättigheter. Trots att EU valt en annan linje är detta ett val som den svenska regeringen gör. I förlängningen riskerar det att både skada den demokratiska utvecklingen och i värsta fall gynna Hamas. Biståndspengarna går nämligen till krafter som främjar demokrati och motverkar radikalisering.

   

  ActionAid arbetar inne i Gaza, liksom på Västbanken, och vi vet betydelsen av att arbeta både långsiktigt och humanitärt. Vi ser vilken skillnad stödet gör – inte minst för kvinnor, barn och ungas framtidstro. Det är förändringar som leder till avgörande framsteg för invånarna i Gaza. Nu är det fokus på överlevnad och säkerhet. Men vi måste också kunna se till den långsiktiga utvecklingen och inte tappa hoppet.

   

  Israel, liksom alla stater, har självklart rätt att försvara sig men Israels militära strategi måste följa internationell lag. Punkt. Här måste omvärlden ta sitt ansvar. Den svenska regeringen har i decennier stått upp för mänskliga rättigheter och skyddandet av civila. Det kan inte vara så att vi nu frångår det. Vi kan inte lämna två miljoner människor i Gaza åt sitt öde och tycka att det är proportionerligt.

  Jennifer Vidmo

  Jennifer Vidmo

  Generalsekreterare på ActionAid Sverige

  Sara Almer

  Sara Almer

  Humanitarian director, Actionaid International