Bli månadsgivare
 • x Menu
 • Om Actionaid
 • Vårt arbete
 • Stöd oss
 • Månadsgivare
 • För företag
 • Gåvoshop
 • Kontakt
 • Jennifer Vidmo: Än en gång rasar världen

  Än en gång rasar världen. Det är en obeskrivlig ilska och sorg som nu driver på hat och dödande på båda sidor i en av historiens värsta och mest långdragna konflikter. Och som alltid är det civila som drabbas hårdast. Vi hör rapporter om flera tusen människor som redan mist livet. Flera tusen! Vad betyder det? Det betyder att det är någons mamma, pappa, syster, bror, dotter, son, barnbarn eller bästa vän vars liv har tagits ifrån dem och en hel värld har rasat omkring dem.

   

  Som försvarare av rättigheter och demokrati fördömer ActionAid alla attacker på civila, det är oförlåtligt, förbjudet och avskyvärt! Alltid! Vi ska alltid skydda oskyldiga människor. Alltid! Vi ska alltid göra allt som står i vår makt att upprätthålla internationella lagar och mänskliga rättigheter.

   

  När kriser eskalerar behöver vi mer än någonsin säkerställa att de som drabbas hårdast inte lämnas ensamma. Med de enorma skador och behov av stöd som råder nu, behövs mer stöd till människorna i Gaza, inte mindre. Både ekonomiskt och i form av skydd och trygghet, i enlighet med internationella lagar och fördrag undertecknade av Sverige och EU.

   

  Den 10 oktober fick vi veta att den svenska regeringen pausar allt utvecklingsbistånd till Palestina. Det handlar om 57 miljoner som fråntas den palestinska befolkningen – en befolkning som under många år levt under förtryck och i avsaknad av grundläggande mänskliga rättigheter. Trots Sidas intyg om att pengarna inte når Hamas och trots att EU valt en annan linje, är detta ett val som den svenska regeringen gör. Som en aktör som arbetar inne i Gaza vet vi betydelsen av att arbeta både långsiktigt och humanitärt. Vi ser vilken skillnad stödet gör – inte minst för kvinnor, barn och ungas framtidstro. Det är förändringar som inte alltid går att kommunicera i siffror men det är förändring som leder till framsteg för invånarna i Gaza. Tusentals unga som mobiliserar sig för demokratisk utveckling, kvinnogrupper som utbildas i ledarskap, flickor som får gå i skolan och bli medvetna om sina rättigheter. Listan kan göras lång.

   

  I den våldsspiral vi nu ser är det lätt att känna hopplöshet inför dessa långsiktiga satsningar men för den palestinska befolkningen är de helt avgörande. Jag är stolt över att vara del av en organisation som nu kraftsamlar för att rädda liv och nå ut till de allra mest marginaliserade grupperna inne i Gaza – däribland många kvinnor. Jag är också stolt över att vara del av en organisation som inte kommer lämna när omvärldens ögon riktas åt ett annat håll och rapporteringen i media avtar. Vi kommer fortsätta stå vid de mest utsatta gruppernas sida, även när bomberna slutat falla.

   

  Jag skulle önska att vår regering tänkte på samma sätt. Att de modigt ställde sig upp och meddelade att de ska göra allt för att skydda civila i denna svåra situation – nu och på sikt. Att de tar tydligt avstånd från de som är skyldiga till den massaker som skapat den kris som nu utspelar sig framför världens ögon. Att de tar tydligt avstånd från kollektiv bestraffning av oskyldiga. Att de tydligt ställer sig på sidan för de som nu kastas in i en humanitär kris som vi bara ser början på, och visar att vi finns där – både nu under rådande attacker och efteråt.

   

  För att bygga demokrati och motverka destruktiva falanger av samhällen måste vi säkerställa trygghet och framtidstro för de som saknar det, för de som kan skapa förändring – ge dem möjlighet att göra det. När det är som värst är det helt avgörande.

   

  Vi kan inte lämna två miljoner människor i Gaza åt sitt öde. Det internationella samfundet måste säkerställa detta, i enlighet med folkrätten och de fördrag som tillämpas i andra liknande sammanhang. Att upprätthålla internationell lag för att skydda civila måste vara ovillkorligt. Med humanitära korridorer, tydligt stöd till civila och tydligt avståndstagande till att oskyldiga dödas måste vi finnas kvar för att bygga upp framtiden.

   

  Jag säger inte att det är lätt. Men vi måste försöka.

  Jennifer Vidmo

  Jennifer Vidmo

  Generalsekreterare på ActionAid Sverige