Mens är fortfarande ett hinder för flickors utbildning i Zimbabwe – en blodig orättvisa som drabbar tusentals varje dag. Enligt FN har 72 procent av skolflickorna i Zimbabwe aldrig använt bindor, och många tvingas stanna hemma under sin mens. I brist på skydd används trasor, papper, aska eller till och med avföring från kossor. För flickor som Ephilda innebär mensen skam, smärta och dagar utanför klassrummet.
I Shamva- och Chitungwiza-distrikten har mens länge varit ett hinder för flickors möjlighet att gå i skolan. Enligt utbildningslagen ska skolor erbjuda mensskydd, rent vatten, tvål och säkra toaletter – men resurserna räcker ofta inte till.
För Ephilda, 16 år från Shamva-distriktet, var mensen inte bara förknippad med smärta och skam, utan också med att stanna hemma från skolan.
”Vi brukade missa skolan när vi hade mens eftersom vi inte hade några bindor. Några blev hemskickade efter att ha fått blod på sina skoluniformer,” berättar hon.
För Ephilda, och många andra flickor, innebär mensen stigma, frånvaro, oro för att halka efter i undervisningen och ett fysiskt och psykiskt lidande.
En kostnad många inte har råd med
I ett land där många familjer kämpar för att ha råd med mat, ses mensskydd som en lyxvara. En förpackning engångsbindor kostar mellan 10 och 30 svenska kronor – en kostnad många inte har råd med. I stället använder flickor tygtrasor, tidningspapper, sand eller avföring från kor.
Det är inte bara ovärdigt – det är också farligt.
Skolorna saknar det mest grundläggande
Enligt UNICEF har 70 procent av landsbygdens skolor i Zimbabwe varken vatten eller tvål för flickor som har mens. Många skolor saknar dessutom toaletter eller möjlighet att slänga bindor på ett hygieniskt sätt – vilket ytterligare ökar risken för sjukdomar och förvärrar stigmat.
ActionAid gör skillnad
Genom ett samarbete mellan ActionAid Zimbabwe och den lokala partnerorganisationen FAWEZI får flickor som Ephilda nu möjlighet att gå i skolan även under mensen. Skolorna har fått tillgång till bindor som delas ut till eleverna.
”Nu när vi har fått bindor kan vi stanna i skolan och fokusera på vår utbildning,” säger Ephilda.
Men stödet stannar inte där. Många flickor saknar kunskap om mens, och tabun kring ämnet lever kvar. Genom utbildningar har stigmat börjat brytas. Ephilda och hennes vänner har lärt sig att det är naturligt att prata om sina behov och att ingen ska behöva skämmas.
Positiva förändringar – och ett nytt hopp
Utmaningarna är stora, men förändringen har börjat. För varje binda som delas ut, varje stigma som bryts och varje flicka som vågar drömma om framtiden, rör vi oss mot en mer rättvis värld.
Att flickor fortfarande tvingas stanna hemma för något så naturligt som mens – det kallar vi för världens blodigaste orättvisa.
Det här har ActionAid gjort i projektet 2024:
Tillsammans med lokala partnern FAWEZI har ActionAid:
- Delat ut över 1 400 paket med bindor till skolor i Shamva- och Chitungwiza-distrikten.
- Säkrat tillgång till bindor via skolornas rådgivningsenheter.
- Utbildat elever om pubertet, hygien och mens.
- Arbetat för bättre hygienlösningar i skolor.