Skip to the content

Kriget i Syrien

Att hjälpa traumatiserade människor som upplevt krig och konflikter kräver långsiktiga perspektiv och inte minst insatser av psykosocialt stöd för barn och unga. ActionAid arbetar sedan flera år i Syrien, Libanon och Jordanien och har funnits på plats i flyktinglägren utanför Syrien sedan kriget startade.

Kriget i Syrien är modern tids största humanitära kris och hjälpbehoven är enorma. Sedan kriget i Syrien bröt ut har över 90 000 människor fått hjälp via ActionAid. Utöver material som första-hjälpen-kit, mat och kläder har ActionAid även satt upp särskilda centrum inne i lägren dit barn och unga kan söka sig för att få samtalsstöd, undervisning och meningsfulla sociala aktiviteter. Vi har också fokuserat på långsiktigt stöd och utveckling för kvinnor, såsom tillgång till utbildning som annars skulle vara otillgänglig.

ActionAid har lång erfarenhet av att arbeta med människor i nödsituationer. Hjälp i form av terapi och psykosocialt stöd är avgörande för att bearbeta upplevelser. Vi har genomfört många insatser kring detta i bland annat Jordanien där vi, med goda resultat, har hjälpt barn bearbeta trauma genom konst och musik.

Hög andel ensamstående kvinnor

Av syriska flyktinghushåll består idag 25 procent av ensamstående kvinnor med barn. De måste försörja sina familjer, då männen antingen är kvar i kriget i Syrien eller flytt vidare inom Europa. 

Sätt in valfritt belopp genom något av följande betalningssätt:

Swish: Nummer 900 08 37 (ange "Syrien" i meddelandet)
SMS: Skicka ”ActionAid Syrien” till nummer 72970. Belopp: 100 kr
Plusgiro: 90 00 83-7 (märk gåvan ”Syrien”)

Eller bli månadsgivare idag på actionaid.se/bli-manadsgivare, ditt stöd behövs och gör skillnad!