Skip to the content

​Julklapp - Ett onödigt nödvändigt kort

Pressmeddelande: 2019-12-06

Årets julklapp från organisationen ActionAid är ett kort utan någon som helst funktion. Det har vare sig chip, blipp eller magnetremsa. Det finns inga rabatter, inga VIP-köer, inga fördelar alls – för den som innehar kortet.

I jul vill ActionAid att vi ska ge bort ett 86x54 mm stort, rosa kort i återvunnen plast utan några som helst funktioner. Funktioner för mottagaren, vill säga. Istället för personliga förmåner är kortet laddat med kvinnokamp. Den som får kortet har fått sex månades månadsgivande till förmån för ActionAids arbete för kvinnors och flickors rättigheter världen över.

- Här behöver du inte ha dåligt samvete för att månadskostnaden bara löper på utan att du nyttjar vad du betalar för. För det finns inget att nyttja. Istället kan du ha gott samvete när du ser kortet. Du är med och bidrar till att stärka flickors och kvinnors rättigheter runt om i världen, säger Johanna Granhage, Insamlingschef på ActionAid.

Som månadsgivare bidrar man bland annat till ActionAids arbete för att utbilda kvinnor och stärka deras möjlighet till försörjning, mot könsstympning och barnäktenskap, och för alla flickors rätt att gå i skola.

-Vi behöver bli fler i arbetet för flickors och kvinnors rättigheter. Alla kan bli kvinnorättskämpar. Det är därför det är en sådan bra gåva. Få med morfar, mamma och lillebror i kampen också, säger Johanna Granhage.

_________________________________________________________________________________________________________________

ActionAid är en global kvinnorättsorganisation som arbetar för en rättvis, jämlik och hållbar värld. Vi vill att flickor ska kunna växa upp till självständiga kvinnor med makt att forma både sina egna liv och samhället. Därför har vi ett feministiskt perspektiv på allt vi gör, oavsett om det handlar om att bekämpa fattigdom, minska våld eller arbeta i akuta katastrofer. ActionAid grundades 1972 och finns i 46 länder. I Sverige har vi funnits sedan 2006.

Läs mer på www.actionaid.org.

Ladda ned som PDF