Skip to the content

Uppdatering om coronaviruset och fadderskapet

Vi lever just nu i en oviss tid och vi är många som har drabbats av den globala hälsokris som råder. Tack vare stödet från våra generösa givare har ActionAid möjlighet att svara upp mot pandemin och arbeta för att skydda de mest sårbara och utsatta människorna i världen.

Vi vet att ni är många som är oroliga för era fadderbarn och de samhällen som ni stödjer. Vi kan betrygga er med att våra kollegor som arbetar på plats anpassar verksamheten för att minska smittspridningen och gör allt de kan för att rädda liv och skydda rättigheter. Då vi vet att det är många av er som har frågor om detta har vi sammanställt svar på de vanligaste funderingarna nedan. Stort tack för ert stöd!

 

Hur ser ActionAids arbete mot Covid-19 ut?

Människor som lever i fattigdom har svårt att praktisera social distansering då de ofta lever trångt eller i stora hushåll. Många saknar också tillgång till rent vatten, sanitet, sjukvård och information om viruset.

Genom fadderskapet har ActionAid långsiktiga relationer med många samhällen i de länder vi är verksamma. Just nu arbetar vi med de mest sårbara familjerna för att säkerställa att de får stöd genom krisen. Genom lokala kvinnoforum sprider vi livsviktig information och delar ut hygien-kit och personlig skyddsutrustning till sjukvårdspersonal. Vi arbetar också hårt för att bemöta desinformation som sprids om viruset i många områden. Det innebär bland annat att vi översätter de officiella hälsoråden, som ex handtvättning med tvål och vatten, till lokala språk och ser till att informationen når de mest sårbara människorna, inklusive flickor och kvinnor.

Vårt arbete skiljer sig en del beroende på land och kontext, eftersom behoven ser olika ut och länder är i olika faser av smittspridningen. Våra planer och aktiviteter kommer fortsätta att anpassas efter aktuella riktlinjer och vi kommer fortsätta att säkerställa säkerheten för människorna vi arbetar med. Det här är möjligt tack vare ditt stöd.

 

Hur påverkas mitt fadderbarn?

Så fort ActionAid förstod vidden av krisen stoppades alla aktiviteter som innebar stora folksamlingar. Det inkluderar aktiviteterna när barnen ritar och skriver hälsningar till sina faddrar, då barnens hälsa och välmående givetvis är vår högsta prioritet. I många länder har även regeringen stängt skolor och uppmuntrar befolkningen att stanna hemma för att minska spridningen av viruset.

På grund av detta har vi ingen möjlighet att ge svar om enskilda barn och familjer i dagsläget. Det betyder också att er nästa hälsning från ert fadderbarn kommer att vara försenad. Vi är säkra på att ni har förståelse för detta och ber ödmjukt om ert tålamod!

 

Kan jag fortfarande skriva till mitt fadderbarn?

Ja, gör gärna det! Vi har redan tagit emot många hälsningar från våra faddrar och det är fint att se den kärlek och solidaritet som finns över landsgränser. Så fort det är säkert att dela dessa hälsningar med fadderbarnen kommer vi att göra det.

Om du vill skriva till ditt fadderbarn ber vi er nu att skicka era brev till oss i Stockholm och inte direkt till fadderbarnen. Detta för att vi ska kunna få en överblick över vad som skickas och lättare kunna följa upp att alla brev kommer fram. Vår adress är:

ActionAid Sverige
Alsnögatan 11
11641 Stockholm

Ange faddernummer och barnets referensnummer på både kuvert och innehåll. Ni kan också använda vår digitala brevskrivartjänst här.

Era hälsningar betyder mycket för barnen och deras familjer – tack!

 

Tveka inte att höra av er till vår Givarservice om ni har ytterligare frågor eller funderingar. Ni når oss på 08- 615 55 55 eller givarservice@actionaid.se