Skip to the content

Akut situation i Moçambique, Zimbabwe och Malawi 

Cyklonen Idai har skapat stor förödelse där den dragit fram över delar av södra Afrika. Omkring 700 personer är rapporterade döda och dödstalen stiger. Ett stort antal människor är skadade och många saknas fortfarande. Hela städer har förstörts och situationen är mycket svår.

Cyklonen Idai drog in över Moçambique under torsdagen 14 mars 2019. Den fortsatte sedan vidare över Zimbabwe 15-16 mars och orsakade också kraftiga regn över Malawi med svåra översvämningar som följd. Förödelsen är enorm. Städer har spolats bort och översvämmats, människor saknar el, mat, rent vatten och tak över huvudet. Vägar och broar är förstörda så många områden är isolerade vilket också gör hjälparbetet svårt. En talesperson från FN beräknar att miljontals människor är drabbade av katastrofen. FN har också uttalat att detta förmodligen är den värsta väderrelaterade katastrofen som drabbat det södra halvklotet.

Swisha nu och rädda liv 900 08 37

Malawi var redan före cyklonen Idai svårt drabbade av översvämningar och nu är läget ännu mer akut. 14 distrikt i landet påverkades av ovädret och mer än 900 000 personer är drabbade. Över 50 personer rapporteras döda och många är skadade.

Över 400 personer rapporteras avlidna i Moçambique men siffran väntas öka. Hundratusentals människor är i akut behov av humanitärt stöd. Hamnstaden Beira med över 500 000 invånare är nästan totalt förstörd. Stora områden på landsbygden är översvämmade vilket gör att odlingar och skördar förstörts. Många människor i Moçambique lever redan i utsatthet och en förlorad skörd har förödande konsekvenser.

I Zimbabwe är över 200 personer döda. Provinserna Manicaland och Masvingo är värst drabbade och riskerar stor förstörelse efter översvämningar och jordskred.

 

Foto överst: Rueben Manyange/ActionAid

Foto höger: Andre Catueira/EPA-EFE


ActionAid är på plats

ActionAid har kontor i alla de tre drabbade länderna och bedriver arbete på plats tillsammans med lokala partners. Människor saknar vatten, mat, mediciner, sanitetsprodukter och skydd. ActionAid arbetar med direkt stöd till de drabbade för att rädda liv och skydda rättigheter. Vi delar ut nödhjälp i form av exempelvis mat, hygienkit, filtar, vattentankar, kläder och tält.

Marcia Cossa, Programchef på ActionAid i Moçambique berättar om situationen:
”Desperata överlevande väntar på att bli räddade ner från hustak. Räddningsarbetare arbetar dygnet runt men befarar att de inte har tillräckligt med resurser att rädda alla. De värst drabbade områdena är helt avskärmade från resten av landet utan kommunikationsmöjligheter eller el.”

Din gåva öronmärks och minst 90 procent går direkt till ändamålet. Vid ett eventuellt överskott går pengar till vår katastroffond som används vid kommande katastrofer. Genom katastroffonden kan vi agera inom 48 timmar vid en katastrof.

Situationen är akut och behovet av hjälp är stort. Skänk en gåva idag och hjälp oss rädda liv.

Du finner vår Facebook-insamling här. Du kan också ge en gåva via Swish 900 08 37 eller via PG: 90 00 83-7. Märk inbetalningen ”Idai”

Varmt tack för din gåva!