Skip to the content

Policy- och Programchef (vikariat)

 

BAKGRUND

Är du en strategisk och kreativ ledare med erfarenhet och intresse för globala rättighets- och rättvisefrågor? Vi söker dig som vill anta ett brett, utmanande och utvecklande uppdrag där du kommer vara en del i ett litet team med ett stort globalt nätverk.

ActionAid Sverige är del av en global rörelse som finns i över 45 länder. Vi arbetar för social rättvisa, jämlikhet och fattigdomsbekämpning, och har ett särskilt fokus på kvinnors och flickors rättigheter eftersom jämställdhet är en förutsättning för hållbar förändring och utveckling.

Vi befinner oss i en spännande utvecklingsfas där du som Policy- och Programchef, kommer ha en nyckelroll i att fördjupa och utöka ActionAid Sveriges verksamhet, samarbete, röst och engagemang internationellt såväl som i Sverige. Våra tematiska områden omfattar framför allt kvinnors rättigheter, demokratifrågor, klimat- och resiliens och humanitära insatser där lokalt ägarskap och kvinnors ledarskap är i fokus.

ROLLEN OCH DESS ANSVAR

Du kommer leda ett team som arbetar med verksamhets- och påverkansarbete internationellt och i Sverige. Du kommer själv bidra med sakkunskap i frågor som rör demokrati- och jämställdhetsarbete.
Rollen omfattar ansvar för personal, budget och verksamhet, och inkluderar verksamhetsplanering och uppföljning, tematisk programutveckling och resursmobilisering. Du kommer ingå i ledningsgruppen och därmed ha en viktig roll i organisationens övergripande ledningsfrågor.
Dina huvudsakliga arbetsuppgifter:

• Ansvara för utveckling, genomförande och uppföljning av ActionAid Sveriges policy- och programverksamhet.
• Driva det strategiska utvecklingsarbetet inom ActionAid Sverige och aktivt bidra i utvecklingsarbetet inom internationella ActionAid-federationen.
• Skapa förutsättningar för fortsatt utveckling och utökning av verksamheten.
• Ansvara för att utveckla relationer, system och struktur som möjliggör samarbete och finansiering från strategiska partners, såsom Sida och EU.
• Skapa en trygg och stimulerade arbetsmiljö och bidra till ett gott samarbete och utbyte med kollegor inom och mellan avdelningar.
• Definiera och förankra tydliga mål och metoder för policy- och påverkansarbete i enlighet med ActionAid Sveriges strategiska plan och unika profil.
• Hålla dig a jour med den senaste utvecklingen inom avdelningens ansvarsområde och vara väl förankrad i våra partners strategier och program.
• Ansvara för tematisk expertis inom frågor som rör demokratiskt och civilt utrymme och aktivt delta inom ActionAid-federationens arbete inom detta område.
• Representera ActionAid externt och vara talesperson i olika fora.


KVALIFIKATIONER

Vi söker dig som har:
• Dokumenterat god erfarenhet av en liknande chefsroll inom den ideella sektorn
• Relevant internationell erfarenhet och erfarenhet av utvecklings- och rättighetsbaserad programverksamhet och påverkansarbete
• Erfarenhet av strategiskt samarbete med institutionella givare/partners, såsom Sida och EU
• Erfarenhet av att planera, ansöka, genomföra, följa upp och rapportera större projekt och program och av att arbeta med mål- och resultatstyrd verksamhet
• God förmåga att samarbeta, nätverka och skapa förtroendefulla relationer med olika aktörer
• God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
• God förmåga att prioritera och fokusera på det som är viktigast för verksamheten
• God förmåga att skapa fungerande strukturer och processer
• Högskoleexamen inom relevant område eller motsvarande kunskap och tematisk kompetens inhämtad på annat sätt

Du är en god ledare som har lätt för att etablera goda relationer och skapa en positiv, stödjande och inkluderande arbetsmiljö. Du är engagerad, visionär och strategisk. Du vågar ta dig an utmaningar, ser möjligheter och är lösningsfokuserad. Vi är en arbetsplats som eftersträvar mångfald och vi välkomnar alla sökande oavsett kön, könsidentitet, etnisk bakgrund, religion, sexuell läggning, ålder, eller funktionsvariation.

 

PLACERING

ActionAid Sveriges kontor i Stockholm, Renstiernas gata 12.

 

VILLKOR OCH ANSÖKNINGSPROCESS

Tjänsten är ett vikariat på ett år, med möjlighet till förlängning. Tillträde 1 april 2019 eller enligt överenskommelse. Internationella resor ingår i tjänsten.

Om du är intresserad av tjänsten så är du välkommen att skicka din ansökan (brev + CV) till jobb@actionaid.se senast den 20 januari, 2019. Intervjuer kommer ske löpande så skicka gärna din ansökan så snart som möjligt.

Har du frågor kring tjänsten, kontakta gärna Ingela Holmertz, generalsekreterare, ingela.holmertz@actionaid.org. Facklig representant för Unionen är Jenny Rydin, jenny.rydin@actionaid.org.
Vi ser fram emot din ansökan!