Skip to the content

ActionAid startade stödklasser i Baska för att göra något åt de alltför vanliga skolavhoppen bland barn i området. 8-åriga Nilakshi berättar om vilken skillnad stödklasserna har gjort för hennes motivation.

Många familjer i Baska livnär sig på småjordbruk och då föräldrar under långa perioder jobbar från tidig morgon till sen kväll hinner de inte engagera sig i sina barns skolgång eller fritid. Bristen på kvalificerade lärare är dessutom stor och kvaliteten på utbildningen är låg. Detta gör att många barn tappar motivationen till att studera och därför hoppar av skolan i förtid.

För att råda bot på problemet har ActionAid startat stödklasser på eftermiddagarna. Tanken är att barnen inte bara ska få stöd i skolarbetet utan även kunna testa olika fritidsaktiveter. Stödklasser hade under första hälften av år 2018 startats i tio byar med totalt 461 elever som deltar dagligen. Under andra hälften av 2018 startades stödklasser i ytterligare tio byar.

”I skördetider så träffar jag knappt mina föräldrar. När jag vaknar på morgonen har de redan gått ut på fältet och de har inte tid att ta hand om oss barn ordentligt eller att hjälpa oss med våra läxor. Jag fick svårt att hänga med i skolan och höll på att helt tappa motivationen. Tack vare stödklasserna kan jag nu få hjälp med skolarbetet men också göra roliga saker tillsammans med mina kompisar. Vi målar, dansar, sjunger och gör en massa andra kul saker. Jag är  så glad över att stödklasserna startats i min by”, säger Nilakshi.