Skip to the content

Vartannat äktenskap som sker i Nalbari Baksa är ett barnäktenskap. Det finns flera orsaker till att barnäktenskap är så vanligt, bland annat starka patriarkala strukturer och fattigdom. Barnäktenskap leder ofta till att flickor hoppar av skolan och flickorna som själva är undernärda under graviditeten föder ofta undernärda bebisar. ActionAid har initierat ett flertal olika projekt för att öka kunskapen om barnäktenskap och dess konsekvenser i området.

I områdets barnklubbar lär man barnen om deras rättigheter genom lekar och teater. Klubbarna innebär också att ActionAids personal kan ha koll på barnen och snabbt märka om någon slutar dyka upp. Asmina, 15 år, är en av flickorna som deltar i barnklubben. Förutom att hon har lärt sig mer om vilka rättigheter hon har, har hon även fått ett större intresse för skolan och insett fördelarna med att ha en utbildning. Asmina berättar att hon och hennes vänner i barnklubben lyckats stoppa hennes kompis Ashmas barnäktenskap.

”Ashma planerade att rymma med en pojke men jag berättade om alla negativa effekter som jag lärt mig i barnklubben. Nu fortsätter hon med sina studier istället och går till barnklubben tillsammans med mig!”

ActionAids personal har märkt av en större förståelse för barnäktenskap och dess konsekvenser i området. De har framför allt nått fram med de lagar och regler som finns kring barnäktenskap och att det kan få juridiska konsekvenser att gifta bort ett barn.

”Jag önskar att barnäktenskap kommer utrotas från mitt samhälle i framtiden.” säger Asmina.