Skip to the content

Europaparlamentet har röstat för offentliga ägarregister

Europaparlamentet har enats om att stärka EU:s penningtvättsdirektiv, ett viktigt verktyg för både EU och andra länder i kampen mot korruption och skatteflykt.

Europaparlamentariker röstade för EU-kommissionens förslag om att offentliggöra information om vem som verkligen äger och kontrollerar europeiska företag. EU-parlamentarikerna röstade också för att offentlighet ska gälla både företag och alla typer av truster med kopplingar till EU. Europaparlamentet, EU-kommissionen och medlemsländerna kommer nu att diskutera ändringarna i penningtvättsdirektivet och ett slutligt beslut väntas innan sommaren. EU-kommissionens förslag om ökad offentlighet kring företags verkliga ägare presenterades efter Panamaläckan och är en viktig åtgärd mot skatteflykt.

Utvecklingsländer går årligen miste om miljarder i skatteintäkter på grund av orättvisa avtal och multinationella företag som ägnar sig åt aggressiv skatteplanering. Skattesystemen drabbar kvinnor, flickor och de allra fattigaste hårdast och ActionAid uppmanar nu länder att satsa på ett mer rättvist skattesystem med ett större jämställdhets- och kvinnorättsperspektiv.

Läs Eurodads pressmeddelande här.

 

Var med och stöd vårt arbete!

Bli månadsgivare och var med i arbetet att skapa en rättvis värld för alla. Med ditt stöd blir det möjligt!