Skip to the content

Kampen mot kvinnlig könsstympning fortsätter

ActionAid har i flera år arbetat med nio afrikanska länder i syfte att stoppa Female Genital Mutilation (FGM). Enligt Socialstyrelsen kan omkring 38 000 kvinnor i Sverige blivit utsatta för någon form av könsstympning. Därtill har Socialstyrelsen även uppskattat att riskpopulationen i Sverige uppgår till 19 000 flickor. De största grupperna från länder där kvinnlig könsstympning tillämpas och som är bosatta i Sverige kommer från Somalia, Egypten, Etiopien, Eritrea och Gambia.

Arbetet mot kvinnlig könsstympning växer och idag är det inte bara ett problem utanför Europa. Därför driver ActionAid frågan aktivt i Sverige genom EU-projektet Against FGM, http://afterwomen.eu

Stora hälsorisker för flickor och kvinnor

Könsstympning medför stora hälsorisker för flickor och kvinnor. ActionAid har i syfte att öka flickor och kvinnors kunskap om deras rättigheter till vård i Sverige producerat ett faktablad på fem olika språk (somaliska, amhariska, tigrinska, arabiska och svenska) om ”Sexuell- och reproduktiv hälso- och sjukvårdsrättigheter för nyanlända kvinnor”. 

Vill du vara med och dela faktabladet i ditt samhälle? Hör av dig till oss via info@actionaid.se så skickar vi faktabladet på det språk du önskar.

Läs mer om FGM här och på http://afterwomen.eu

 

                                  

Var med och stöd vårt arbete!

Bli månadsgivare och var med i arbetet att skapa en rättvis värld för alla. Med ditt stöd blir det möjligt!